Πολιτική|15.06.2022 07:24

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για Τουρκία – Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Βούλα Κεχαγιά

Η οικονομία παραμένει σταθερά ψηλά στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αδυναμία της πλειονότητας των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κι ως εκ τούτου στη σημερινή του παρέμβαση στην ετήσια γενική συνέλευση  του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διάσωση της κοινωνίας.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εστιάζει το ενδιαφέρον του και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, κάτι που φάνηκε άλλωστε και κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνάντησή του με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον αμερικανό αξιωματούχο άνοιξε ολόκληρη τη βεντάλια των εθνικών μας θεμάτων που συνδέεται και με τον αμερικανικό παράγοντα. Και όπως αναμένετο εμφανίστηκε ξεκάθαρος ως προς τις απαιτήσεις που υποχρεούται να προβάλει η ελληνική πλευρά για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

“Δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ” είναι μία φράση που αποδίδεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορά την προοπτική ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ως γνωστόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί απολύτως λογικό το αίτημα των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωστόσο με βάση τις αντιρρήσεις που καταθέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως η ένταξη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα “παζαριών” με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στον αμερικανό συνομιλητή του πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης θα είναι αρνητική εφόσον υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας. Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ φαίνεται πως προκαλούν προβληματισμό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς όταν  εκείνος εμφανίζεται να λέει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τις Φινλανδία και Σουηδία δεν αποκλείεται η λογική αυτή να επεκταθεί αργότερα και να αφορά και τις ΗΠΑ.

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, παγώνοντας συγχρόνως και την πώληση F16 προς την Άγκυρα, δεδομένου ότι η διάθεση αεροσκαφών στην Τουρκία γίνεται την ώρα που η γείτονα χώρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε συγχρόνως κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρέσβη και στην ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία ώστε εκείνη να ανοίξει τους δίαυλους επικοινωνίας της με την Ελλάδα και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης .

Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την αντίθεσή του με την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία προερχόμενου μάλιστα από κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά και στη μεθόριο της χώρας. Επανέλαβε όπως ήταν αναμενόμενο τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την πρόσφατη επ’ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές δεσμεύσεις από την αμερικανική πλευρά για την στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης των στρατηγικών -αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών σε αμοιβαία επωφελή βάση. Τόνισε δε την στήριξη του κόμματός του στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.

ΤουρκίαΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΦινλανδίαΣουηδίαειδήσεις τώρα