Πολιτική|18.06.2022 07:20

Εκλογικά ψηφοδέλτια φτιάχνει η Νέα Δημοκρατία: Οι νέες αφίξεις και τα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση εκλογικών ψηφοδελτίων στη Νέα Δημοκρατία και κλειδώνουν σταδιακά τα νέα πρόσωπα, που θα ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού. Τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο ανάβουν φωτιές και το γεγονός πως στο γαλάζιο στρατόπεδο «γκαζώνουν» για τα νέα ψηφοδέλτια συντηρεί τη σχετική συζήτηση.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα δώσουν την εκλογική μάχη έχουν ήδη γίνει, με τα φώτα να πέφτουν πρωτίστως στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής όπου πρωτοκλασάτα ονόματα θα ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού. Από εκεί και πέρα θολό παραμένει το τοπίο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι και το τελευταίο που θα κλείσει καθώς η επιλογή των προσώπων προσφέρεται και για πολιτικά μηνύματα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητείται μια ισορροπία ανάμεσα στα νέα πρόσωπα και στα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη. Με δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική ο αριθμός των εδρών που θα βγάλει η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να είναι μειωμένος, με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα. Όσον αφορά στην μεθεπόμενη αναμέτρηση - σε περίπτωση που με την απλή αναλογική δεν σχηματιστεί κυβέρνηση - το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για να πιάσει την αυτοδυναμία.

Επομένως, προβλέπεται σκληρή μάχη των υποψηφίων για ένα πλασάρισμα σε μια καλή θέση και ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Παράλληλα δεν λείπουν και οι καραμπόλες, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει .. συνωστισμός δυνατών ονομάτων σε συγκεκριμένες μόνο περιφέρειες.

Ειδικότερα το νέο τοπίο στο γαλάζιο στρατόπεδο διαμορφώνεται ως εξής :

Στην Α' Αθηνών το «διαζύγιο» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη σε νέους υποψήφιους. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, καθώς ήδη βαριά ονόματα του κόμματος κατεβαίνουν στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως στην Α Αθηνών εκλέγονται η Ολγα Κεφαλογιάννη, οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Θάνος Πλεύρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης , ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και η Φωτεινή Πιπιλή.

  • Στο Βόρειο τομέα της Αθήνας η μάχη είναι δυνατή, καθώς εκλέγονται οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη.
  • Στο Δυτικό τομέα της Αθήνας έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρίας Συρεγγέλα. Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περιφέρεια στις εκλογές του 2019 επέλεξε να είναι βουλευτής ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο πιθανότατα στην επόμενη αναμέτρηση θα κρατήσει την έδρα σε μια άλλη περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι στον δυτικό τομέα εκλέγονται επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος.
  • Στο Νότιο τομέα εκλέγεται ο Νίκος Δένδιας, που αποτελεί και τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο τομέα κατεβαίνουν επίσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, τρεις δημοσιογράφοι - η Άννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου- ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης. Νέα άφιξη είναι αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκου, που στις εκλογές του 2019 ήταν στο Επικρατείας. Επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά, ωστόσο τίποτα δεν έχει κλειδώσει.
  • Δυο νέες υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών υπάρχουν στον τομέα της Ανατολικής Αττικής. Εκεί θα κατέβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται η Γεωργία Μαρτίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου.
  • Στη Δυτική Αττική επικρατεί μεγαλύτερη ηρεμία καθώς προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια νέα υποψηφιότητα. Εκεί εκλέγεται ο Θανάσης Μπούρας και δυο στελέχη από την νεότερη γενιά ο Βαγγέλης Λιάκος και ο Γιώργος Κώτσηρας.
  • Στην Α Πειραιά νέα «άφιξη» στα ψηφοδέλτια είναι η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Στην συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιάννης Μελάς, ο Νίκος Μανωλάκος, η Νόνη Δούνια και ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης.

Παράλληλα στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι τα ψηφοδέλτια να έχουν έντονο «άρωμα» γυναίκας. Ήδη ανακοινώθηκε πως η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θα είναι υποψήφια στην Εύβοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην γενική γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου θα κατέβει στις Κυκλάδες. Μένει να φανεί αν θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ή θα υπάρξει κάποιος άλλος ρόλος (για παράδειγμα στο ευρωψηφοδέλτιο). Επίσης δεν είναι σαφές αν θα είναι υποψήφια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Το ψηφοδέλτιο Επικράτειας και το άνοιγμα στο κέντρο

Μεγάλο… γρίφο αποτελεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής. Στόχος είναι να υπάρξει συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και προσώπων που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει μήνυμα πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το όνομα που ακούγεται εντονότερα είναι αυτό του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, που είναι από τα δημοφιλέστερα στελέχη της κυβέρνησης. Μάλιστα ένα από τα βασικά σενάρια είναι ο κ. Πιερρακάκης να είναι εκπρόσωπος του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για τα πρόσωπα, που θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας. Για παράδειγμα πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητείται πρόσωπο έκπληξη , που θα σηματοδοτεί το άνοιγμα στο κέντρο.

Επίσης, για το Επικρατείας έχει ακουστεί το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ αναμένεται να υπάρχει και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ενός εκπροσώπου της πανεπιστημιακής κοινότητας (καθώς το θέμα των πανεπιστημίων είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης). Πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα είναι στο Επικρατείας αλλά θα παραμείνει υποψήφια στα Χανιά.

Στο μεταξύ υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη, που δεν πρόκειται να κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Για παράδειγμα δεν αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

ειδήσεις τώραεκλογέςΝέα Δημοκρατίαψηφοδέλτια