Πολιτική|23.06.2022 07:10

Σε τρεις πρωτεύουσες η «μάχη» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τα ταξίδια σε Ρώμη - Βρυξέλλες - Μαδρίτη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στη διπλωματική σκακιέρα εστιάζει η Αθήνα για να απαντήσει στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος επαφών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σήμερα και αύριο τα «φώτα» στρέφονται στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το θέμα του τουρκικής προκλητικότητας και να αναμένεται ρητή αναφορά στα συμπεράσματα. Προηγήθηκε χθες η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη, όπου στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη στάση που τηρεί η γειτονική χώρα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 29 και 30 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη. Εκεί αναμένεται να φανεί και το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ρισκάρει να προβάλει τις αναθεωρητικές του απόψεις ή θα επιχειρήσει να μην ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα (αποσκοπώντας και σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν).

Βέβαια ουσιαστική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς είναι εμφανές πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων. Οι παράλογες αναφορές στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών δεν έχουν τέλος, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται, ενώ η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προκαλεί την προσοχή της Αθήνας (καθώς στο παρελθόν η γειτονική χώρα έχει επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην γειτονική χώρα είναι πως κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έφτασαν στο σημείο να «κατασκοπεύουν» την Ψέριμο, λέγοντας πως στο νησί παρατηρήθηκαν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός. Και ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να κλείσει κάποια από τα ανοιχτά της μέτωπα - με τον κ. Ερντογάν να υποδέχεται χθες τον Πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας- δεν είναι διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα.

Τα δικά της μηνύματα στέλνει η ελληνική κυβέρνηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να τονίζει πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα «ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας». Μάλιστα υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλει με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδήσεις» και σημείωσε χαρακτηριστικά : «στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

Πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για μια ακόμα φορά ακολούθησε μια τακτική ίσων αποστάσεων, λέγοντας πως «η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία». Μάλιστα σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων» και προσέθεσε «είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «ενώνει» Ελλάδα και Ιταλία

Με μια διευρυμένη ατζέντα - και με έμφαση στο ενεργειακό μέτωπο- έγινε η χθεσινή συνάντηση στη Ρώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας - που κράτησε περισσότερες από δύο ώρες- συμφωνήθηκε να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάρτιο είχε πραγματοποιηθεί η "ενεργειακή Σύνοδος του Νότου" στην οποία είχαν μετάσχει οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Εκεί ο κ. Ντράγκι είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Άλλωστε Ιταλία και Ελλάδα έχουν τονίσει την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας χθες στη Ρώμη εξετάστηκαν οι πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (π.χ. στον επισιτιστικό εφοδιασμό) και αυτό που τονίστηκε ήταν η ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως ανακοινώθηκε συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα εξετάστηκε η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Όλες οι ειδήσεις

Σε τρεις πρωτεύουσες η «μάχη» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τα ταξίδια σε Ρώμη - Βρυξέλλες - Μαδρίτη

Κορονοϊός: Λινού και Γουργουλιάνης στο ethnos.gr για το «νέο κύμα»: Πρόταση για επαναφορά της μάσκας - Πότε θα έρθει αποκλιμάκωση

MAD VMA 2022: Τι απαντά το κανάλι για το «ξύλο» Snik με Light στα βραβεία - Βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου

Ανδρέας Παπανδρέου: Ποια ήταν τα τελευταία του λόγια και ποια μεγάλη εφημερίδα έκανε επική γκάφα την ημέρα του θανάτου του

ΝΑΤΟΤουρκίαΜάριο ΝτράγκιΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν