Πολιτική|24.06.2022 09:24

Τραβά το σχοινί η Άγκυρα - Tα ευρωπαϊκά μηνύματα και η στρατηγική της Αθήνας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Παρά το ό,τι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. η γειτονική χώρα δείχνει αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση και να μην αλλάξει πορεία πλεύσης. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την σαφή αναφορά που γίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου για τη στάση της Άγκυρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τους ομολόγους του για τις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η Τουρκία δείχνει πως είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τον δρόμο των προκλήσεων, προβάλλοντας τις παράλογες θέσεις της για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Μάλιστα τη σχετική συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, που είπε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο. Και έριξε νερό στον μύλο της έντασης λέγοντας πως εάν δεν σταματήσει άμεσα να το κάνει «θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την στάση της Άγκυρας και έκανε αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας και στο κείμενο τονίζεται μεταξύ άλλων πως «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» . Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως : «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων…» και τόνισε πως «ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Το … ραντεβού στην Μαδρίτη

Τα «φώτα» στις 29 και 30 Ιουνίου στρέφονται στη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να φανεί και το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ρισκάρει να προβάλει τις αναθεωρητικές του απόψεις ή θα επιχειρήσει να μην ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Πάντως μέχρι τώρα η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή στάση όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και είναι εμφανές πως ετοιμάζεται για ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι.

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για το αν η Τουρκία θα φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει τις παράλογες απαιτήσεις της -π.χ. για την αποστρατικοποίηση των νησιών - την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει απάντηση - με στοιχεία και χάρτες- από την ελληνική πλευρά, που τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει πως δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες στην διεθνή σκηνή αναθεωρητικές πρακτικές.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπορις Τζόνσον τις τελευταίες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open στόχος των επαφών αυτών ήταν να τονιστεί η ανάγκη να μην μεταφερθεί το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην Σύνοδο, με το επιχείρημα πως αυτό θα επισκιάσει το βασικό θέμα συζήτησης που είναι η ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ πρόσφατα αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας πως «το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων». Για να προσθέσει «είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε» και μένει να φανεί αν θα κάνει κάποια αναφορά και την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο.

Τέλος να επισημανθεί πως χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Μαδρίτη και δεν προβλέπεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα τετ α τετ με τον κ. Ερντογάν. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ακόμα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, αν και επιδιώκει να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών που δεν είναι και στην καλύτερη περίοδο τους μετά την απόκτηση των ρωσικών S 400.

Όλες οι ειδήσεις

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Δολοφόνησε τη σύζυγο του με πολλαπλές μαχαιριές και διέφυγε με ΙΧ

Ο ενεργειακός «συναγερμός» και το μέτωπο του Νότου: Με ατζέντα οικονομίας σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης θα γίνει Τραμπ για να κερδίσει τις εκλογές» - Τροπολογία για τα χρέη της ΝΔ

Υπόθεση Χρυσαφίδη: Το συγκλονιστικότερο έγκλημα στην Ελλάδα που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ – Η εμπλοκή του Γιώργου Τράγκα

ΆγκυραΣύνοδος Κορυφήςειδήσεις τώραΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκης