Πολιτική|24.06.2022 15:24

Live streaming η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την προκλητική ρητορική έναντι της χώρας μας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε επίσης πως εάν ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης θα πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις, ενώ τοποθετήθηκε και για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός:

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Υπενθυμίζεται πως τα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρουν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «Αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου, αλλά υπάρχει και ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ΕΕ, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το δρόμο λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει επιτέλους την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, η οποία είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα απάντησε σε όλα τα διεθνή φόρα πολύ εμπεριστατωμένα στην εντός εισαγωγικών τουρκική επιχειρηματολογία».

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτημα το τί θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Ερντογάν βάλει στο τραπέζι αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ, σημείωσε πως «αν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις διμερείς σχέσεις, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε πως έχει καλύψει το θέμα στις τελευταίες του τοποθετήσεις. «Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Έχουμε πλούσια δουλειά να κάνουμε, όπως μια σειρά από παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, απερίσπαστη από τη παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της», είπε.

Σημείωσε δε πως όλοι στην ΕΕ είναι «ανήσυχοι για την έξαρση του πληθωρισμού».

Στα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν με «μεγαλύτερο θάρρος» στις μεταρρυθμίσεις, με φόντο την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν στο μεταξύ τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σάλος από νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου

Τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σε δηλώσεις του από κοινού με τον Ερσίν Τατάρ, σημείωσε: «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση».

Νέα ΔημοκρατίαομιλίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΑΤΟειδήσεις τώραΣύνοδος Κορυφής