Πολιτική|01.07.2022 16:00

ΥΠΕΞ: Έντονο διάβημα στον Ρώσο πρέσβη μετά την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών

Newsroom

Στην αντεπίθεση πέρασε η Αθήνα, μετά την απέλαση από τη Μόσχα 8 Ελλήνων διπλωματών ως αντίδραση για τη στάση της χώρας μας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες μετά τη σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα προς τον εδώ Ρώσο Πρέσβη, αναφορικά με την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε νωρίτερα διάβημα προς τον εδώ Ρώσο Πρέσβη, αναφορικά με την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Ρωσία.

Τόνισε ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963.

Αντιθέτως, οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι οι ανωτέρω Έλληνες διπλωμάτες σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τις Συμβάσεις της Βιέννης.

Τέλος, εκφράστηκε η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικεύσεις και διατύπωση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας που δεν μπορούν να επαληθευθούν.

Απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία

Η κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ έρχεται λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως η Ρωσία θα προχωρήσει στην απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας τονίζεται πως αυτή η κίνηση ήρθε ως αντίποινα τόσο για την απέλαση ρώσων διπλωματών πριν από μερικούς μήνες από την Αθήνα, όσο και για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως "personae non gratae".

Στην πρέσβη παραδόθηκε σημείωμα με την κοινοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν "personae non gratae" και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Ενημερώθηκε και για άλλα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία των ελληνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό στη Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των μη φιλικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Με ευθύνη της Αθήνας η καταστροφή πολυετών διμερών σχέσεων

Όπως μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων του Open ο Θανάσης Αυγερινός, η Μόσχα προχώρησε σε αναμενόμενα αντίποινα απαντώντας, με αυτό τον τρόπο, στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, στις 6 Απριλίου. Στις 3 το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Ιουνίου, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα. 

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, είχαμε μία ψυχρολουσία από τον αρμόδιο για τις ελληνορωσικές σχέσεις, Γιούρι Πιλιπσόν, ανώτατο στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο οποίος έριξε στην Αθήνα τις ευθύνες για τη «αδιέξοδη», όπως είπε, πολιτικής της «καταστροφής πολυετών διμερών σχέσεων» των δύο χωρών. Ο Πιλιπσόν αναφέρθηκε και σε προβλήματα ασφαλείας στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα μας στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Όλες οι ειδήσεις

Ανάλυση Politico μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Για να σώσετε το ΝΑΤΟ, καταστρέψτε το

Πέτρος Φιλιππίδης: «Θα υποβληθεί σε επέμβαση, η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή», λέει ο δικηγόρος του

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Βόρεια Κορέα: Λέει ότι ο κορονοϊός έφτασε στη χώρα με... μπαλόνια από το Νότο - «Προσέξτε τα εξωγήινα φαινόμενα»

υπουργείο ΕξωτερικώνΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώρα