Πολιτική|01.07.2022 16:40

Υπόθεση Novartis: Το χρονικό του αλαλούμ με τις διαρροές για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και η άγρια κόντρα – Παραίτηση Οικονόμου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Σφοδρή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο και οργισμένες τοποθετήσεις από τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Ελένη Τουλουπάκη έφεραν οι διαρροές για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο και το πρωτοφανές αλαλούμ που προέκυψε στη συνέχεια.

Το αλαλούμ με τις διαρροές

Τι συνέβη; Αρχικά, το βράδυ της Πέμπτης μέσω διαρροής που αποδιδόταν σε ανώτατους δικαστικούς κύκλους, είχε γίνει γνωστό πως οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη επρόκειτο να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό πως οι 2 παραπέμπονται για παράπλευρες πτυχές της υπόθεσης και όχι για την έκθεση σε δίωξή των 10 πολιτικών προσώπων.

Μετά από τη δημοσίευση του βουλεύματος και από την ανάγνωση αυτού προκύπτει ότι τα αδικήματα για τα οποία οι δικαστές αποφαίνονται την παραπομπή των δύο συγκεκριμένων σε δίκη, δεν συνδέονται με τη βασική πτυχή της υπόθεσης που συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό της Ελένη Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και το τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκου.

Η παράβαση καθήκοντος για την οποία θα δικαστεί ο κ. Παππαγγελόπουλος αφορά στις καταγγελίες τριών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ράικου και Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο τους κατά το χειρισμό σημαντικών υποθέσεων.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε με οριακή πλειοψηφία 3-2 να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στη δικογραφία Κουρουμπλή - Ξανθού. Για κατάρρευση του κατηγορητηρίου μιλούν σήμερα οι δικηγόροι υπεράσπισης.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Σε αυτό το πλαίσιο, και έπειτα από την τελευταία εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση: «Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία.

Κανείς δε παραπέμπεται για χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δε παραπέμπονται καν οι δημοσιογράφοι, την ενοχή των οποίων για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία, είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της δικαιοσύνης υπαρκτό. Η απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς.Η μέρα που η χώρα θα απαλλαγεί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι μια καλή μέρα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.Γιατί θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον».

Για «πανικό» του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για ωμές και ανοίκειες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε σειρά υποθέσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, αναφέρει ο κ. Οικονόμου: «Είναι απόλυτα αναμενόμενος ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα πράγματα τελικά είναι πολύ χειρότερα από την όποια αρχική εντύπωση. Ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα -ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για ωμές και ανοίκειες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε σειρά υποθέσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η υπόθεση Novartis. Για τα υπόλοιπα θα περιμένουμε τη δίκη  στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου.

ΥΓ: Άραγε, ο κ. Τσίπρας στηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο με την ίδια θέρμη που στηρίζει τον επίσης παραπεμφθέντα σε Ειδικό Δικαστήριο κ. Ν. Παππά, ομοίως στενότατο και παλαιότατο συνεργάτη του;»

«Να παραιτηθεί ο κ. Οικονόμου»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επικαλούμενη και σχετικές καταγγελίες της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου σχετικά με τον τρόπο που έγινε η διαρροή, αλλά και ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που υιοθετούσε τις αρχικές πληροφορίες για παραπομπή των κ.κ. Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, ζήτησε την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Οι καταγγελίες της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου για οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης των δικαστικών συντακτών σχετικά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Ενώ σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η παραπομπή έγινε για δευτερεύοντες λόγους, άσχετους με την υπόθεση Novartis, από χθες το βράδυ έγινε μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ το αντίθετο. Προφανώς, για να μην μάθουν ποτέ οι πολίτες ότι στην ουσία κατέρρευσε με πάταγο η προσπάθεια να βαφτιστεί το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία».

«Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου παρακρατική λειτουργία. Ονόματα εμπλεκόμενων εξαφανίζονται δια μαγείας από έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις διαστρεβλώνονται από δικαστικές πηγές, δημοσιογράφοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησής τους. Τα όργανα άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, οφείλουν να ζητήσουν άμεσα έλεγχο, προκειμένου να αποκαλυφθούν εκείνοι που συνειδητά ήθελαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ο δε κ. Οικονόμου με τη δήλωσή του επιχείρησε συνειδητά να παραπληροφορήσει του πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για αρχή να ξεκινήσει με την απομάκρυνση σήμερα κιόλας του εθνικού ψεύτη Οικονόμου. Και στη συνέχεια να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι».

Σκληρή αντίδραση από Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Με αφορμή τη γνωστοποίηση του περιεχομένου του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Novartis, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρεται σε «παρακράτος» και «φαύλους και διεφθαρμένους», ενώ ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «τελικά για το σκάνδαλο "Novartis" δεν παραπέμπεται κανένας!».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«H Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο NOVARTIS είναι υπαρκτό και οι εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος, τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της πατρίδος μας».

Η δήλωση του κ. Χειρδάρη έχει ως εξής:

«Οι κατηγορίες κατά της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη κυριολεκτικά κατέρρευσαν από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κ.λπ. συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μία άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στην μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή.

Το πολύ ενδιαφέρον όμως στο εκδοθέν εσπευσμένα Βούλευμα είναι ότι:

α) απαλλάσσει την εντολέα μου όλων των σοβαρών κατηγοριών επί της ουσίας και χωρίς νομικές ακροβασίες, που σημαίνει ότι υπήρξαν άδικες και αβάσιμες σε βάρος της σοβαρές κατηγορίες,

β) βγάζει από το "κάδρο" της παραπομπής στο ακροατήριο το σκάνδαλο "Novartis", θεωρώντας όλες τις εισαγγελικές ενέργειες για την έρευνά του απολύτως νόμιμες,

γ) δεν δικαιώνει, με σαφή αναφορά, τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων σε βάρος της,

δ) θεωρεί ως απόλυτα νόμιμες τις επιλογές των προστατευόμενων μαρτύρων και τις εισαγγελικές ενέργειες στη διαχείριση των καταθέσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ούτε πιέστηκαν ούτε χειραγωγήθηκαν.

Τελικά για το σκάνδαλο "Novartis" δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάκτες του…».

Όλες οι ειδήσεις

Ανάλυση Politico μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Για να σώσετε το ΝΑΤΟ, καταστρέψτε το

Πέτρος Φιλιππίδης: «Θα υποβληθεί σε επέμβαση, η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή», λέει ο δικηγόρος του

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Βόρεια Κορέα: Λέει ότι ο κορονοϊός έφτασε στη χώρα με... μπαλόνια από το Νότο - «Προσέξτε τα εξωγήινα φαινόμενα»

Ανώτατο ΔικαστήριοΕλένη ΤουλουπάκηΕιδικό ΔικαστήριοNovartisειδήσεις τώρασκάνδαλο NovartisΔημήτρης Παπαγγελόπουλος