Πολιτική|01.07.2022 23:01

Ο Ερντογάν αναβαθμίζει τις προκλήσεις: Η ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και οι απειλές για νέο Αττίλα – Τι απαντά η Αθήνα

Newsroom

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ σε ομιλία του προς τους απόφοιτους της σχολής αξιωματικών επιχείρησε να προχωρήσει σε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας προκαλώντας την οργή της Αθήνας.

Ο Ερντογάν, αναβαθμίζει τις προκλήσεις και από τη στιγμή που γύρισε στην Άγκυρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ γύρισε εκ νέου στο μονοπάτι της σκληρής ρητορικής, με επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

«Ελπίζω ο λαός της Ελλάδας να δώσει με δημοκρατικό τρόπο το αναγκαίο μήνυμα στην κυβέρνησή του, που θα οδηγείτο σε μια περιπέτεια με καταστροφικό τέλος», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μια αναφορά που η Αθήνα τη διάβασε ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας.

Δεν έμεινε όμως εκεί ο Ερντογάν. Συνέχισε τις στρατιωτικές απειλές, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος ακόμη και για πολέμους σαν αυτόν στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα της ομιλίας του:

  • Έχουμε αντιληφθεί ότι γίνεται προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή μας, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Σε αυτούς που έρχονται κατά πάνω μας παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, τις εναέριες περιοχές δράσης μας, η πολεμική μας αεροπορία ειδικά έχει δώσει το πρέπον μάθημα και θα συνεχίσουμε να το δίνουμε», είπε.
  • Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα υπερασπιστούμε τα δυτικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας, δίχως να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και ασκώντας μέχρι τέλους τα δικαιώματα που μας παραχωρήθηκαν με διεθνείς συνθήκες. Συστήνουμε στην κυβέρνηση της Ελλάδας, που, αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και συνομιλίες, προσπαθεί να εκφοβίζει με το να κρύβεται κάτω από τη φούστα άλλων και να κάνει το νταή, να παραδειγματιστεί από τις εξελίξεις στην περιοχή κι από τα όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Είναι γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο δεν κατέχει -από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη- ανάλογη θέση με μας.
  • Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση του στρατού της μέχρι την Ειρηνευτική Επιχείρηση (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο). Εδώ, πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε μια άσκηση, την EFES. 39 χώρες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση EFES. Με αυτή την επιτυχημένη άσκηση EFES, διδάξαμε στον κόσμο ένα πολύ καλό μάθημα, ευτυχώς. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία, ως έθνος που έχει αναδειχτεί από τις στάχτες του, είναι έτοιμη για κάθε νίκη ξανά, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα εμπάργκο στα οποία υποβληθήκαμε κατά τη διάρκεια και μετά την Επιχείρηση στην Κύπρο και τα προβλήματα που βιώσαμε, μάς έχουν κάνει να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις οδυνηρές πραγματικότητες.

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων που έκανε τις τελευταίες ώρες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Διάλογος Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Πάντως, το θετικό είναι πως παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραμένουν έστω και μετά δυσκολίας ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί η συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ είχε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ήταν μια σύντομη συνάντηση, ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής πλευράς για αποκλιμάκωση. «Είναι καλό να πέφτουν οι τόνοι, η βελτίωση στο κλίμα γίνεται με μικρά βήματα, τα μικρά βήματα οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα. Ας το κάνουμε», φέρεται να είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον τούρκο ομόλογό του.

Ο κ. Ακάρ φέρεται να απάντησε: «Όσο υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία, όλα είναι εφικτά».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνκυβέρνησηΓιάννης Οικονόμουειδήσεις τώρατουρκικές προκλήσεις