Πολιτική|13.02.2019 19:01

Αναθεώρηση Συντάγματος: Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατερίνα Τζαβάρα

Τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος (αριθμός, παράγραφος, εδάφιο) και την προτεινόμενη κατεύθυνση της αναθεώρησής τους, θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, και που αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Όπως αποφασίστηκε νωρίτερα, με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η κατεύθυνση της αναθεώρησης δεσμεύει μόνο το κόμμα που την προτείνει. Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης «ακριβώς επειδή παρεμβάλλεται ο λαός με τις εκλογές, από τη μια Βουλή στην άλλη, όλο το corpus και οι δεσμεύσεις των κομμάτων θα ληφθούν υπόψη, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ως προς την αιτιολόγηση και την κατεύθυνση και τη δέσμευση που πήρε δημοσίως κάθε δύναμη».

Με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, δι΄εγέρσεως, κάθε κόμμα (σ.σ.: εφόσον έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών) μπορεί να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναφέρονται ο αριθμός του άρθρου -με τις παραγράφους και τα εδάφια προς αναθεώρηση- και με την κατεύθυνση, αν το επιθυμεί.

Η ΝΔ, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κώστα Τζαβάρα, είπε ότι αυτό που αποφασίζει η παρούσα Βουλή είναι η διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης ενός άρθρου και τίποτα άλλο. «Η Αναθεώρηση γίνεται από δύο Βουλές στις οποίες έχει καταμεριστεί το αναθεωρητικό εγχείρημα με πολύ σαφή τρόπο. Η πρώτη Βουλή έχει διαπιστωτική αρμοδιότητα της ανάγκης Αναθεώρησης. Με την απόφασή της πρέπει να καθορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις ειδικά. Δηλαδή, να αναφέρει τον αριθμό του άρθρου, την παράγραφο και το εδάφιο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, θα αποφασίσει τα σχετικά με την αναθεώρηση.

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν λίγη ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιό του.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίααναθεώρηση Συντάγματος