Πολιτική|05.07.2022 07:13

Το θετικό αφήγημα προτάσσει στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην ευρωβουλή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να προτάξουν το θετικό αφήγημα της χώρας στο εξωτερικό θεωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και τις εθνικές προκλήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια δύσκολη για την Ευρώπη συγκυρία αναμένεται να είναι το εξής: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, γυρίζει σελίδα και βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Ειδική μνεία θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων

Με το βλέμμα στην Ουκρανία και την… Τουρκία 

Την ίδια ώρα, εκτενής αναμένεται να είναι η αναφορά του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. «Αυτός ο πόλεμος αυτός είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης», θα επισημάνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια (μικρή) πιθανότατα αναφορά αναμένεται να κάνει και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στη γενικότερη στάση της Τουρκίας. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι να σηκώσει τους τόνους, αλλά σε κάθε περίπτωση, να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς την Άγκυρα. Εξάλλου και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι «κανείς Έλληνας και καμιά πολιτική δύναμη δεν μπαίνουν σε διάλογο με το παράλογο», αναφερόμενος στα όσα λέει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι προφανές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Πρέπει να ξέρει ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», προσέθεσε ο ίδιος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχουν αποφασίσει να απαντούν με… σύνεση στον κ. Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι η ρητορική του ποδηγετείται ουσιαστικά από την διαμορφωθείσα εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Εξ ου κιόλας η πολιτική της κυβέρνηση κινείται στη λογική: απαντήσεις δίχως προκλήσεις.   

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ενώ το παρών θα δώσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο αναμένεται να πάρει ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, εντάσσεται στην πρωτοβουλία της κ. Metsola για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη». Η σειρά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Άμφισσα: Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα απειλούν τον δρυμό του Παρνασσού - Μήνυμα από το 112 για Ιτέα

Μακελειό στο Σικάγο: Αυξάνει ο απολογισμός των νεκρών από τους πυροβολισμούς σε παρέλαση της 4ης Ιουλίου

ΗΠΑ: Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας συγκλονίζει τη χώρα - Οκτώ αστυνομικοί πυροβόλησαν δεκάδες φορές 25χρονο μαύρο

Στη δημοσιότητα συνομιλία Μακρόν - Πούτιν πριν τη ρωσική εισβολή: Οργή της Μόσχας, αντιδράσεις και στη Γαλλία

ΕυρωβουλήΤουρκίαΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςπρωθυπουργόςΣτρασβούργο