Πολιτική|05.07.2022 14:05

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στις καταγγελίες για την ελευθερία του Τύπου και για τα push backs: Οι δημοσιεύσεις των ΜΚΟ και η «τουρκική προπαγάνδα»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόντρα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά και ορισμένους ευρωβουλευτές που τον εγκάλεσαν για την ελευθερία του Τύπου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη για fake news, καθώς νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θανάτους από κορονοϊό.

Σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο ευρωκοινοβούλιο δύο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με την περιβόητη λίστα για την ελευθερία του Τύπου απάντησε ότι δεν μπορεί κανένας στην Ευρωβουλή να θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από αφρικανικές χώρες. Κάλεσε δε τους ευρωβουλευτές να κοιτάξουν «με μεγάλη επιφύλαξη αυτά που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Θεωρεί κανείς εδώ μέσα ότι το Τσαντ στην Αφρική έχει μεγαλύτερη ελευθεροτυπία απ’ ό,τι η Ελλάδα;», ρώτησε το σώμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ζωντανή δημοκρατία και δεκαετίες τώρα είναι δεδομένη η ελευθεροτυπία στη χώρα μου».

Τι απάντησε για τα pushbacks ο πρωθυπουργός

Απάντηση έδωσε και στις αιτιάσεις ευρωβουλευτών για το μεταναστευτικό. Είπε συγκεκριμένα: «Κάθε ευρωπαϊκό κράτος μέλος έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά του. Έχουμε προστατεύσει με επιτυχία τα σύνορά μας και έχουμε διαλύσει δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύτηκαν την απόγνωση ανθρώπων σε αδυναμία με τραυματικές εμπειρίες. Σκεφτείτε τις προωθήσεις, ποιοι τους σπρώχνουν αυτούς τους ανθρώπους προς τα εδώ. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί. Όταν ένα ιστιοφόρο φεύγει με 200 ανθρώπους από τουρκική μαρίνα, δεν γίνεται εν αγνοία των τουρκικών αρχών. Ας μην διαδίδουμε την τουρκική προπαγάνδα. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή καταπολέμηση διαφθοράς που εξετάζει τις αιτιάσεις, ορισμένες εκ των οποίων χρειάζονται διερεύνηση. Οι εγκαταστάσεις υποδοχής δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ήταν πριν, επί της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης».

Τέλος, για την υπόθεση της Novartis παρέπεμψε ουσιαστικά στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια υπογραμμίζοντας: «Για το κράτος δικαίου θα το συζητήσουμε αύριο στην Βουλή των Ελλήνων για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Να σας πω ότι δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Δυο υπουργοί σας λοιπόν θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη για παρεμβάσεις. Αφήνουμε τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους αντί να χρησιμοποιούμε το ευρωκοινοβούλιο για να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις».

σκάνδαλο NovartisΣΥΡΙΖΑελευθερία του ΤύπουΕυρωβουλήμεταναστευτικόNovartisειδήσεις τώραεπαναπροωθήσειςΚυριάκος Μητσοτάκης