Πολιτική|06.07.2022 13:26

Μητσοτάκης: Από 1η Ιανουαρίου καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το ξεπάγωνα των αυξήσεων στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή. «Μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1 Ιανουαρίου 2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους αλλά χωρίς να απειλείται η ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χθες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι η σύγκριση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα είναι συντριπτική.

«Από την πτώση της ανεργίας μέχρι τις αξιοπρεπείς συντάξεις. Παραδώσατε στην ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στην στο 12%. Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 € και σήμερα είναι 713 €. Σήμερα δημιουργεί ο ΟΑΕΔ. Πάνω από 30.000 δουλειές το χρόνο. Υπερφορολογείσατε την μεσαία τάξη, για να καταργήσουμε εμείς πάνω από 30 φόρους. Και μέχρι το τέλος του 19 είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και μετά το καλοκαίρι είχαμε μόνο αυξήσεις. Και κάτι ακόμα ποιος νομοθέτησε τις γονικές άδειες, τα χρήματα για κάποιο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, δε, υπενθύμισε ότι αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστευτικά τη Νέα Δημοκρατία στην διακυβέρνηση και εμένα στο τιμόνι της χώρας. «Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε διακηρύξει ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης η μεσαία τάξη και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας», σημείωσε.

Ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας την χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό.

«Σαν χθες πριν από εφτά χρόνια κύριε Τσίπρα όσο και κάποιοι από εσάς θέλετε να το ξεχάσουμε έγινε το δημοψήφισμα. Συνεχίστηκε με μία διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις ευρώ από το αχρείαστο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε κι εσείς υπογράψατε. Όμως όλα αυτά ανήκουν σήμερα στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα ανήκει στα κράτη την δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγάλη ανεργία της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι εδώ και 36 μήνες η χώρα προχώρα ξεπερνώντας τις εισαγόμενες κρίσεις, από την παράνομη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο μέχρι την διετή την πανδημία έως και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις. «Κι όμως και όλες αυτές οι δοκιμασίες έγιναν χωρίς να χαθεί στιγμή από τον κυβερνητικό προσανατολισμό, σημείωσε.

Κάνοντας μια αναδρομή στη πεπραγμένα της κυβέρνησης του θύμισε ότι έγιναν προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία στην εκπαίδευση, στηρίχθηκε το ΕΣΥ, αναβαθμίστηκαν τα πανεπιστήμια, και στηρίχθηκε η τεχνική κατάρτιση. «Και πάνω απ' όλα οι επενδύσεις έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζόμενων.

Επανερχόμενος στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για σηκώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Μιλώντας για το συνταξιούχους θα μπορούσα απλά να ξεκινήσω θυμίζοντας τις εικόνες των ηλικιωμένων να κλαίνε στα πεζοδρόμια. Ευτυχώς, όμως εκείνες οι σκηνές είναι πλέον μνήμες, όχι αναμνήσεις διότι οι δεύτερες είναι παθητικές και όχι μόνιμες.

Τώρα, όμως, ο κύριος Τσακαλώτος ζητά μαζί με τον κύριο Βαρουφάκη να επιστρέψουμε μαζί στο προσκήνιο».

Όλες οι ειδήσεις

Μητροκτονίες σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη συγκλονίζουν τη χώρα: Πώς έγιναν τα εγκλήματα

Κορονοϊός: Τα πραγματικά κρούσματα ίσως ξεπερνούν τα 50.000 ημερησίως - Φόβοι για τις αντοχές του ΕΣΥ

Μοναστηράκι: 6χρονη έπεσε στο κενό στον σταθμό του ΗΣΑΠ και βρέθηκε κάτω από το τρένο

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε επί σκηνής σε συναυλία του στο Ντιτρόιτ - Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο

συντάξειςεισφορά αλληλεγγύηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήειδήσεις τώρα