Πολιτική|08.07.2022 08:00

ΣΥΡΙΖΑ: Χαρακτηρίζουν παράγοντα πολιτικής αστάθειας τον Μητσοτάκη με το συνεχές «μπρος - πίσω» των εκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Τα μπρος πίσω του πρωθυπουργού για το θέμα των εκλογών στηλίτευσε από το συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για την περιοδεία στην Σάμο και την Ικαρία.

Με φόντο το θολό περιβάλλον που δημιουργεί η στροφή 180 μοιρών του κ. Μητσοτάκη στον σχεδιασμό του για πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτήθηκε αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει πως με τέτοιο έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Γενικώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η επαναλαμβανόμενη αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των εκλογών δημιουργεί έλλειμμα αξιοπιστίας ακόμη και μεταξύ των ίδιων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που γνωρίζουν -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- πως η φθορά της ΝΔ μεγενθύνεται κάτι που θα έχει συνέπειες και στη δική τους επανεκλογή στη Βουλή.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από απλά. Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προκηρύξει τελικώς εκλογές για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές «έδιναν» ακόμη και ημερομηνίες, αυτό σημαίνει ότι δεν τού βγαίνουν οι αριθμοί. Κοινώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και ότι δεν θα υπάρξει κανένα «δημοσκοπικό ξέφωτο» για την κυβέρνησή του. Μελετώντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως εάν ίσχυαν οι διαφορές που καταγράφονται η ΝΔ θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα ρίσκο, όμως οι ίδιες οι μετρήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τα ποιοτικά τους στοιχεία που δείχνουν ταχύτατη κυβερνητική φθορά. Στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως απαξιώνει την απλή αναλογική-μάλιστα χθες μίλησε για «βόμβα»- ενδεχομένως όπως πιστεύουν γιατί πραγματικά σκοπεύει να αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο, δηλαδή την ενισχυμένη αναλογική την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε επειδή βλέπει ότι δεν έχει ελπίδες επανεκλογής. Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως εάν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει τον εκλογικό νόμο τότε απλά θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως παράγοντα πολιτικής αστάθειας και θυμίζουν ότι ο ίδιος ήταν που πυροδότησε σενάρια πρόωρων εκλογών, όχι μόνο με δηλώσεις του, αλλά ανακοινώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποψήφιους βουλευτές λέγοντας πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σε κλίμα τοξικότητας και πόλωσης, το οποίο μάλιστα χρέωνε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σχολιάζουν επίσης πως η πολιτική σταθερότητα που επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν διασφαλίζεται ότι προεξοφλούνται δεύτερες ή ακόμη και τρίτες κάλπες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το σημαντικότερο στοιχείο των ευρημάτων της μέτρησης της MRB συνδέεται με τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σάς ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο διαφορά». Στις απαντήσεις τους οι ερωτώμενοι έχουν υποδείξει με 40,5% της ΝΔ και με 37,3% τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο αντίστοιχο ερώτημα έξι μήνες πριν στη θέση του κυβερνώντος κόμματος βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όλες οι ειδήσεις

Σίνζο Άμπε: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας - «Δεν δείχνει σημάδια ζωής»

Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα

Προσωπικός γιατρός: 300 γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα - Πόσοι απαιτούνται ακόμη

Όταν ο Θεός πέθανε στη Βόρεια Κορέα: Ο Αθάνατος Κιν Ιλ Σουνγκ και 10 απίστευτα πράγματα που προκαλούν γέλιο και κλάμα

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρα