Πολιτική|14.02.2019 07:30

Πυρά για την αναθεώρηση, µάχη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Βούλα Κεχαγιά

Προβολή στο µέλλον κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας ευθέως τη Ν∆ και σε δεύτερο φόντο το ΚΙΝΑΛ για σύµπραξη σε πολιτικά παιχνίδια µε φόντο την προεδρική εκλογή. Συγχρόνως καταγγέλλει τα δύο κόµµατα πως κάνουν µοιρασιά θέσεων. Εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός καλεί τον ελληνικό λαό να αναλάβει τις ευθύνες του, επιλέγοντας είτε τη συνέχιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είτε τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ που προσπαθούν να προβούν στην παλινόρθωση του παλαιότερου συστήµατος εξουσίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, µιλώντας στη Βουλή, κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι µεταβάλλει διαρκώς τη στάση του γύρω από το άρθρο που αφορά την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, επειδή δεν επιθυµεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σηµερινός Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. «Ισως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος ή γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του» είπε. «Εγώ σε τηλεοπτική µου συνέντευξη είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον κ. Παυλόπουλο. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό το ζήτηµα; Εσείς επιµελώς αποφεύγετε να τοποθετηθείτε. Αυτό σηµαίνει, µε απλά λόγια, ότι η Ν∆ δεν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο και ότι δεν επιθυµεί ο σηµερινός Πρόεδρος να ανανεώσει τη θητεία του» συµπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίµου κατηγορεί τον πρόεδρο της Ν∆ και το κόµµα του ότι επιθυµούν να ψηφίσουν µόνο το άρθρο για την προεδρική εκλογή για να συγκεντρώσει αυτό 180 ψήφους, αν και -ως γνωστόν- διαφωνούν και στην κατεύθυνση και στο περιεχόµενο της πρότασης της πλειοψηφίας. Και αυτό διότι ευελπιστούν ότι στην επόµενη Βουλή η Ν∆ θα έχει εξασφαλίσει σε σύµπραξη µε το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές.

Εποµένως θα καταφέρει να το αλλάξει για να εκλέξει Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, όχι όµως τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σύµφωνα µε όσα υπονόησε ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της συνταγµατικής αναθεώρησης, ο κ. Μητσοτάκης  επιθυµεί να προτείνει κάποιον άλλον. Ενδεχοµένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Με αυτόν τον τρόπο φωτογράφησε, όπως σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ακόµη και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη.

Σκοπιµότητες

«Αυτή είναι η πολιτική σκοπιµότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, µε την επισήµανση πως η κυβέρνησή του δεν παίζει µε τους θεσµούς και ότι οι κυβερνήσεις που λαµβάνουν ψήφο εµπιστοσύνης δεν είναι κουρελού. «Ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις» είπε µε νόηµα απευθυνόµενος στην αντιπολίτευση. Προσέθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει παιχνίδια υπονόµευσης και παρενθέσεων, και ανέφερε ότι οι Ελληνες θα τεθούν ενώπιον ενός σηµαντικού διλήµµατος.

Και αυτό το δίληµµα αφορά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, όταν ο λαός θα αποφασίσει αν θα δώσει ακόµη µία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο ή αν θα αναδείξει κυβέρνηση τη Ν∆ και το ΚΙΝΑΛ που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε Ν∆ και ΚΙΝΑΛ ότι µοιράζουν µεταξύ τους θέσεις, ακόµη και αυτήν του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει προκαταβολική προεκλογική σύµπραξη των δύο πολιτικών χώρων. Θεωρεί, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου ο νικητής των εθνικών εκλογών. «∆εν χρειάζεται να αγχώνονται» κατέληξε, σηµειώνοντας: «Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν µαζί, και στην επόµενη Βουλή Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν».

Δευτερολογία: Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ήταν «ομολογία για το πραγματικό πολιτικό του σχέδιο». Τον κατηγόρησε πως σε σχέση με την προεδρική εκλογή διαμόρφωσε θέση με βάση την πολιτική ιδιοτέλεια και βλέποντας τις εξελίξεις. «Εκανα ένα βήμα τολμηρό. Αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζετε. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση. Και σας είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει ανανέωση θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, γιατί θεωρώ ότι είναι εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εσείς, κ. Μητσοτάκη, ενώ σας πέταξα το γάντι, μιλήσατε 56 λεπτά και αποφύγατε να πείτε και το όνομά του. Ξέρετε, κ. Μητσοτάκη, είχα την αίσθηση πως οι κύριοι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο τέλος, όμως, ξυρίζουν τον γαμπρό. Μη μοιράζετε θέσεις, γιατί μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε και πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, γιατί είναι πράγματι εξαιρετικός πρόεδρος».

Αλέξης ΤσίπραςΣυνταγματική ΑναθεώρησηΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης