Πολιτική|12.07.2022 07:10

Πού ποντάρει η κυβέρνηση και έκλεισε την εκλογολογία - Αφήγημα αισιοδοξίας και μπαράζ νομοσχεδίων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια δύσκολη περίοδο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, καθώς η αναστάτωση στο ενεργειακό πεδίο δεν λέει να κοπάσει ενώ ο χορός των προκλήσεων συνεχίζεται από την Άγκυρα. Ωστόσο, παρά την ανηφορική πορεία των επόμενων μηνών στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας και εκτιμούν πως είναι κοντά το …ξέφωτο.

Με σειρά παρεμβάσεων τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, σημειώνοντας πως «παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας» και τονίζοντας πως δεν ψάχνει «δημοσκοπικό ξέφωτο».

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ ο πήχης της αυτοδυναμίας μπαίνει κοντά στο 37,5% στη μεθεπόμενη αναμέτρηση. Με ορατό λοιπόν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας- όπου η χώρα θα «πορευόταν» με υπηρεσιακή κυβέρνηση- τελικά επιλέχθηκε η εξάντληση της τετραετίας.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως «εν μέσω της συγκυρίας που προκαλούν οι αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα». Και υπογράμμιζαν πως αυτό ισχύει πολύ περισσότερο την ώρα αυτή που η Ευρώπη ήδη γνωρίζει και θα γνωρίσει το επόμενο διάστημα πρωτοφανείς κλυδωνισμούς.

Δεν είναι βέβαια μυστικό πως ο πρωθυπουργός δέχθηκε μπαράζ εισηγήσεων για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, καθώς αναμένεται δύσκολος χειμώνας λόγω των εξελίξεων στο ενεργειακό και της ανοδικής πορείας των τιμών. Ωστόσο, τελικά οι σχετικές προτάσεις απορρίφθηκαν και επιλέχθηκε η εξάντληση της τετραετίας.

Πάντως μπορεί η συζήτηση για τις πρόωρες κάλπες να έκλεισε, ωστόσο φούντωσαν τα σενάρια για τον επόμενο ανασχηματισμό. Βέβαια παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές προσώπων. Το πιθανότερο είναι πως αυτή την στρατηγική θα ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δώσει ένα μήνυμα ανανέωσης με στοχευμένες συγχωνεύσεις υπουργείων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σταδιακά θα υπάρξουν αισιόδοξες ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας και εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα, αρχής γενομένης από την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Η καλή πορεία του τουρισμού αλλά και το ζεστό χρήμα που αναμένεται από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν μια «ανάσα» αλλά βέβαια το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την εξεύρεση μια γενναίας ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού.

Πώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι… έκλεισαν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

«Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτό το κοινό εστιάζει στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Μάλιστα φαίνεται πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι έπαιξαν … ρόλο στην απόφαση να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και να απορριφθούν προτάσεις για πρόωρες κάλπες.

Καταρχάς πρόκειται για ένα κοινό που επενδύει στη σταθερότητα και δεν αρέσκεται σε ριψοκίνδυνα πολιτικά παιχνίδια. Επομένως δεν καλοβλέπει το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας με διαδοχικές αναμετρήσεις εν μέσω ευρωπαϊκών ανακατατάξεων στην οικονομία και στο ενεργειακό πεδίο. Στο συγκεκριμένο λοιπόν ακροατήριο εκτιμάται πως η απόφαση για εξάντληση της τετραετίας βρίσκει ευήκοα ώτα.

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η άποψη πως μπορεί να διατηρηθεί η γαλάζια υπεροχή στο κεντρώο χώρο. Το γεγονός πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει μια στασιμότητα δημιουργεί αισιοδοξία στην Πειραιώς πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαρροές προς την Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ένα κομμάτι των κεντρώων βλέπει με επιφύλαξη το ΣΥΡΙΖΑ και επομένως αυτό βοηθά στο να διατηρηθεί μια απόσταση ασφαλείας- δημοσκοπικά τουλάχιστον - ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και όσο αυτή η απόσταση συνεχίζεται να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις - με μικρές εναλλαγές το τελευταίο διάστημα- δεν αναμένεται αλλαγή στη γαλάζια στρατηγική.

Μεταρρυθμιστική ατζέντα και μπαράζ νομοσχεδίων

Με ένα αφήγημα μεταρρυθμίσεων αλλά και σειρά νομοσχεδίων επιδιώκει να φτάσει η κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες. Δεδομένο είναι πως το βάρος θα πέσει στο πεδίο της οικονομίας σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι κραδασμοί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το κύμα των ανατιμήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν από τη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο οι δυο βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για το 2023: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η αύξηση των συντάξεων μετά από ένα 12ετες πάγωμα λόγω των μνημονίων. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια παραμένει αν η κυβέρνηση θα κάνει την έκπληξη και θα ανακοινώσει καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα σε όλους ή θα πορευθεί με βάση την απόφαση του ΣτΕ (που ανοίγει παράθυρο μόνο για όσους είχαν προσφύγει μέχρι 31 Ιουλίου 2020).

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν σε μια σειρά νομοσχεδίων με μεταρρυθμιστικό «άρωμα», εστιάζοντας κυρίως στους τομείς της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης και της υγείας. Η πολιτική μάχη με την αντιπολίτευση προβλέπεται θερμή ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει πρωτίστως στον κρίσιμο τομέα της παιδείας - όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία - έχουν απήχηση σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο παρά το ό,τι έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Παράλληλα στόχος είναι να περάσουν από τη Βουλή νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τέλος να σημειωθεί πως παρά το ό,τι έκλεισε η συζήτηση για τις πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές και ήδη έχει γίνει ο σχεδιασμός των επόμενων εβδομάδων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωπικός γιατρός: Στις 500 έφθασαν οι εγγραφές των γιατρών – Προς αναβολή οι «ποινές» για τους πολίτες

ΑΠΘ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πίσω από τους πυροβολισμούς βλέπει ο πρύτανης - Πώς μπήκαν στο campus οι δράστες

Τύμβος Μαραθώνα - Ραμνούντας - Αμφιαράειο: Μετά από 7.000 χρόνια ανοίγει ο δρόμος που θα ενώσει τα τρία κέντρα της αρχαιότητας

Όλα τέλειωσαν: Σημειώματα αυτοκτονίας πασίγνωστων ανθρώπων που προκάλεσαν αίσθηση - Από τον Λιαντίνη στον Μποντλέρ


Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαεκλογέςενέργειακυβέρνησηνομοσχέδιαειδήσεις τώρα