Πολιτική|14.02.2019 09:13

Τσουκάτος: «Το ΠΑΣΟΚ σφύριξε κλέφτικα»

Σοφία Σπίγγου

Απαιτώντας μια συγνώμη από το κόμμα του που τον έκανε -όπως είπε- «αποδιοπομπαίο τράγο» και «σφύριξε κλέφτικα» ξεκίνησε τη γλαφυρή απολογία του για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο αποκαλούμενος «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση χρηματοδότησης με 1 εκατ. μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens το 1999, επέμεινε πως τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρεία με το τότε κυβερνών κόμμα. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Δεν ζητώ συγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Στην απολογία του αρνήθηκε για ακόμη μία φορά ότι τα χρήματα είχαν σχέση με τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας: «Ημουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα, και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο».

Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες -όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν». Ο κ. Τσουκάτος διευκρίνισε ότι τα χρήματα εμφανίζονται στον ισολογισμό του 1999 του κόμματος, ενώ υπογράμμισε ότι ο Κώστας Σημίτης δεν γνώριζε τίποτα γιατί δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

Ωστόσο, εμφανίστηκε πικραμένος από τη στάση του κόμματός του και της ηγεσίας αυτού, αφού -όπως είπε- όταν προέκυψε το θέμα και ενημέρωσε μέσω συνεργατών τους κ. Σημίτη και Παπανδρέου για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, δεν έλαβε απάντηση. «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Εκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση, γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πήγε στο εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”.

Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει». Στο τέλος της απολογίας του αναφέρθηκε στον Γολγοθά που έχει περάσει, όπως τον χαρακτήρισε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στη μητέρα του. «Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου, “ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό, παιδί μου;”. Δεν έψαξαν τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα».

ΠΑΣΟΚSiemensΘόδωρος Τσουκάτος