Πολιτική|13.07.2022 07:22

Γιατί η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στις αλλαγές στην παιδεία: Διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ και μεταρρυθμιστικό αφήγημα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Την… μπάλα στο γήπεδο των μεταρρυθμίσεων επιδιώκει να μεταφέρει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί και μια σειρά αλλαγών που είναι σε εξέλιξη στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.

Ετοιμάζεται παρέμβαση Μητσοτάκη;

Η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ξεκινά σήμερα και συνεχίζεται αύριο θα δώσει μια ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να τραβήξει νέες διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ και να ξεδιπλώσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει στις επόμενες κάλπες.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πως στη συζήτηση στην Ολομέλεια πρόκειται να παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το κύμα των ανατιμήσεων να ταλανίζει τα νοικοκυριά  και το ενεργειακό να αναδεικνύεται σε δυσεπίλυτο γρίφο η  κυβέρνηση  θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα πεδίο που θεωρεί πως την ευνοεί. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ... τερέν  των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο εκτιμά πως μπορεί να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

Η άποψη που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει σε κρίσιμους τομείς- όπως η παιδεία, η εργασία και η δημόσια διοίκηση- έχουν σημαντικά ποσοστά αποδοχής στην κοινή γνώμη. Μάλιστα στην Πειραιώς εκτιμάται πως παρεμβάσεις που σχετίζονται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ελάχιστη βάση εισαγωγής, άσυλο, πανεπιστημιακή αστυνομία)  συσπείρωσαν  ένα δεξιό ακροατήριο αλλά παράλληλα βρήκαν  ευήκοα ώρα και στους κεντρώους ψηφοφόρους. Είναι χαρακτηριστικό το «δίλημμα» που είχε υιοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα «με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα», με αφορμή τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Δεν είναι τυχαίο πως το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως πλέον έχουν αλλάξει οι διαχωριστικές γραμμές. Και το ερώτημα  που θα θέτουν στο δρόμο προς τις κάλπες δεν θα  είναι «δεξιά ή αριστερά» αλλά «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση».

Με αυτή την  στρατηγική θα πορευθεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά  και στο Κίνημα Αλλαγής. Από τη μία πλευρά θα επιχειρήσει να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως μένει περιχαρακωμένο στις θέσεις του. Αυτό  φάνηκε και από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για λόγο που «απέπνεε ναφθαλίνη», με αφορμή την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι.

Από  την άλλη πλευρά η Πειραιώς θα συνεχίσει να κατηγορεί την Χαριλάου Τρικούπη  για «δημιουργική ασάφεια». Με δεδομένο πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για την … χαλαρή ψήφο. Στο πλαίσιο αυτό  επιδιώκουν να πετύχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης, ανεβάζοντας τους τόνους και απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής.

Η τακτική των συγκρίσεων

Με το ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις» θέλει η κυβέρνηση να φτάσει στις κάλπες. Δεδομένο είναι πως μια σειρά προκλήσεων τα τελευταία χρόνια - η πανδημία, το κύμα ακρίβειας, το θέμα της ενέργειας- έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό σκηνικό, εντείνοντας την ανησυχία των πολιτών για την επόμενη ημέρα. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως μέσα σε αυτό το νεφελώδες τοπίο ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αναζητά πρωτίστως σταθερότητα και σε αυτό το κοινό θα εστιάσουν  το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά επιχειρείται να αποδοθεί το σκληρό ροκ που επικρατεί στην πολιτική σκηνή στην αντιπολίτευση. Και αυτή η στρατηγική θα ακολουθηθεί και στη συζήτηση στη Βουλή που ξεκινά σήμερα, με αφορμή και τα όσα είπε  ο Χριστόφορος Βερναρδάκης για τη Νίκη Κεραμέως ( με τον πρώην υπουργό να ζητά συγγνώμη για το απαράδεκτο σχόλιο).

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έκλεισε τη συζήτηση για τις πρόωρες κάλπες, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι περιοδείες. Μεταξύ άλλων αναμένεται να επισκεφθεί την Ήπειρο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει και μια ακόμα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NASA Live - Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb: «Μία μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»

Κορονοϊός: Πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα στην Ελλάδα - Ξεπέρασαν τους 109 οι διασωληνωμένοι

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν από την Τετάρτη οι αιτήσεις για 25.000 συνταξιούχους

Sisi-mania: Η ζωή της πριγκίπισσας Σίσσυ, της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας της Αυστρίας, έρχεται στο Netflix και στη μεγάλη οθόνη

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Μητσοτάκηςπανεπιστήμιουπουργείο Παιδείαςειδήσεις τώραΠαιδείαΝίκη Κεραμέως