Πολιτική|13.07.2022 07:35

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση – Τα ερωτήματα Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό πρόγραμμα

Βούλα Κεχαγιά

Ως την αρχή του τέλους” της περιπέτειας που βιώνει η κοινωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Προεκλογική συγκέντρωση

Πρόκειται για μια συγκέντρωση που εμπεριείχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης προεκλογικής εκδήλωση: Πλήθος, ενθουσιασμό, διλήμματα και κυρίως την παρουσίαση ενός μικρού μεν αλλά σημαντικού τμήματος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κατά τις πληροφορίες, στην ολότητά του το κυβερνητικό πρόγραμμα της Κουμουνδούρου θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα ενδεχομένως το “τέλος” να καθυστερήσει λίγο εξαιτίας των παλινωδιών και των πισωγυρισμάτων του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών όμως κατά τη γνώμη του η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και θα οδηγήσει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε επίμονα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ερωτήματα, ζητώντας από τον κ. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει εάν θα επαναλάβει αυτό που έκανε ο κ. Βενιζέλος το 2012 προσφέροντας ως δεκανίκι το ΠΑΣΟΚ στον κ. Σαμαρά, δηλαδή να πει εγκαίρως εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς τις εκλογές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα και μόνο μέτωπο διότι, όπως ανέφερε, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στον τόπο, είχε έναν μόνο αντίπαλο: Τη Δεξιά και τις πολιτικές της. “Πώς γίνεται να μάς λένε κάποιοι ότι επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη;” διερωτήθηκε καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη “αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία στα όσα λέει” να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του.

Στην συγκέντρωση του Περιστερίου όπου ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μία ακόμη φορά για τους “μη προνομιούχους” καλώντας τους συγκεντρωμένους “να σηκώσουμε και πάλι τον ήλιο πάνω από την πατρίδα μας” παρέθεσε με σαφήνεια ένα μεγάλο τμήμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων μιας μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τα δύο βασικά συστατικά του προγράμματος του κόμματός του όπως είπε είναι το κοινωνικό κράτος και η δικαιοσύνη.

Απαντώντας σε όσους λένε προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως την βολεύει να πάνε οι εκλογές μερικούς μήνες αργότερα διότι η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “δεν μάς ενδιαφέρει η φθορά του κ. Μητσοτάκη αλλά η φθορά της κοινωνίας που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης”.

Εξ αυτού του λόγου υποσχέθηκε καλά σχολεία με ισχυρά απολυτήρια που προσφέρουν μόρφωση και γνώση, ομοίως καλά πανεπιστήμια, δικαιώματα στην εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια, δικαίωμα στην στέγη μέσω μιας εθνικής στρατηγικής, επαναφορά της δικαιοσύνης “που βάναυσα επιχείρησε να κακοποιήσει και να χειραγωγήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”, ενίσχυση των νοικοκυριών με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και με σειρά μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας, δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια , αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά του οκτάωρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Επίσης, καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας και άμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα για τις Μμε με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Επιπλέον ένα νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο με προσλήψεις και επενδύσεις σε απαιτούμενες υποδομές, καλά αμειβόμενους γιατρούς και διπλασιασμό των δομών πρωτοβάθμιας υγείας.

Επιστροφή επίσης των αναδρομικών σε κάθε συνταξιούχων, με επιστροφή του 1 δισ. ετησίως πού τούς στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης , ενίσχυση της δημόσιας παιδείας με αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NASA Live - Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb: «Μία μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»

Κορονοϊός: Πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα στην Ελλάδα - Ξεπέρασαν τους 109 οι διασωληνωμένοι

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν από την Τετάρτη οι αιτήσεις για 25.000 συνταξιούχους

Sisi-mania: Η ζωή της πριγκίπισσας Σίσσυ, της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας της Αυστρίας, έρχεται στο Netflix και στη μεγάλη οθόνη

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚίνημα ΑλλαγήςΚΙΝΑΛΠεριστέρι