Πολιτική|20.07.2022 07:27

Το σκηνικό ρευστότητας ανησυχεί την κυβέρνηση: Οι φωτιές, ο αντίκτυπος της υπόθεσης Λιγνάδη και το ενεργειακό «θρίλερ»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ένα ρευστό σκηνικό  - όπου δεν μπορεί εύκολα να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη ημέρα- καλείται να πορευθεί η κυβέρνηση. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και ο Ιούλιος αποδεικνύεται δυσκολότερος μήνας από ότι αρχικά αναμενόταν, καθώς η επικαιρότητα είναι καταιγιστική.

Η μεγάλη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη επανέφερε οδυνηρές μνήμες και όλη νύχτα συνεχιζόταν η μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί το μέτωπο. Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός καλοκαιριού που θα θυμίζει το περσινό (όπου υπήρχαν πολλά πύρινα μέτωπα ταυτόχρονα) και εντείνεται η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία. 

Άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως πέρυσι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών περίμενε να έχουν γίνει περισσότερα στη μάχη με τις φλόγες και στόχος είναι φέτος να μην επαναληφθούν λάθη και αβλεψίες. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, που θέλει να δώσει βαρύτητα σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το ενεργειακό «θρίλερ», καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για το πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες. Σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ αύριο θα  γίνει γνωστό για το αν τελικά ο Nord Stream 1 θα λειτουργήσει κανονικά στις 22 Ιουλίου. Πάντως, το γεγονός πως χθες οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αυξήθηκαν  δημιούργησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα είναι ενεργειακά απρόβλεπτοι και στην κυβέρνηση καταστρώνουν εναλλακτικά σενάρια καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη εντός του έτους. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό ασκήσεις επί χάρτου γίνονται για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Το εύρος βέβαια αυτών των μέτρων είναι σε άμεση συνάρτηση και με την πορεία των τιμών, καθώς το ενεργειακό ράλι συμπαρασύρει και μια σειρά βασικών αγαθών φέρνοντας σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Με τις ανατιμήσεις να έχουν και πολιτικό αντίκτυπο,  στην κυβέρνηση θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων στήριξης που θα απλώνεται σε βάθος χρόνου λαμβάνοντας βέβαια  υπόψη και τη δημοσιονομική ισορροπία. Η καλή πορεία των εσόδων δίνει μια ανάσα, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει σε αυτή τη φάση τη συζήτηση για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Βέβαια ο ανασχηματισμός όπως και οι εκλογές δεν  προαναγγέλονται, ωστόσο φαίνεται πως θα πάρουν… μετάθεση οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στόχος είναι πρώτα να υπάρχει μια καθαρότερη εικόνα για το πως κυλάνε τα πράγματα τόσο στη μάχη της καθημερινότητας όσο και στο οικονομικό πεδίο και στη συνέχεια  να ακολουθήσει το «λίφτινγκ» στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πολιτική  αντιπαράθεση για το Λιγνάδη δεν έχει τέλος

Η δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη συνεχίζει να πυροδοτεί  έντονες συζητήσεις, με το θέμα να παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα.  Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί να «εκμεταλλευτεί» πολιτικά το θέμα, ενώ συνεχίζει να μιλά για την ανάγκη να μην  επικρατήσει  η τοξικότητα. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα του βιασμού όπου δεν  δόθηκε αναστολή στην πρωτόδικη ποινή και κατηγορεί την κυβέρνηση πως  δεν ακούει την κοινωνία που αντιδρά στην αδικία.

Πρόκειται για ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες έχει απασχολήσει εντόνως την κοινή γνώμη και αυτό φαίνεται και από το μπαράζ αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την κυβέρνηση να σημειώνει «το μόνο πολιτικό ίχνος στην υπόθεση Λιγνάδη είναι η αχρεία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει μια ποινική υπόθεση πολιτικό ζήτημα»

Να σημειωθεί πως το θέμα έχει προκαλέσει τοποθετήσεις από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, με πολύ γνωστά στελέχη να παίρνουν θέση μετά την δικαστική απόφαση της αποφυλάκισης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε  χαρακτηριστικά  πως  η ελληνική κοινωνία  δεν θέλει κάποιος που έχει καταδικαστεί για βιασμό να είναι εκτός φυλακής. «Προφανώς και όλοι ενοχλούμαστε με την απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για δύο βιασμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Kontra Channel), προσθέτοντας ότι «η απόφαση βαθαίνει το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ Δικαιοσύνης και κοινωνίας».

Δημήτρης Λιγνάδηςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑφωτιάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠεντέλη