Πολιτική|14.02.2019 20:13

Το μήνυμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ΠτΔ

Κατερίνα Τζαβάρα

Ξεχωριστή βαρύτητα έχει η απόρριψη του άρθρου 30 παρ.1  που έλαβε 148 ψήφους κατά την πρώτη σημερινή ψηφοφορία. Αυτό, γιατί αν και μπαίνει στα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, το άρθρο 30 είναι αυτό που η αναθεώρησή του με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ή το λαό». Η απόρριψή του σημαίνει επομένως πως στο εξής εξακολουθεί να ισχύει η εκλογή Προέδρου αποκλειστικά από τη Βουλή, όπως ισχύει σήμερα.

Επομένως και με δεδομένο ότι καθένα από τα άρθρα αυτά που σχετίζονται μεταξύ τους και αφορούν επιμέρους διατάξεις παραπέμπουν το ένα στο άλλο, είναι σαφές ότι εάν μη τι άλλο θα χρειαστεί αναπροσαρμογή της πρότασης όσον αφορά και την αναθεώρηση του 32 σε μια ενδεχόμενη διάδοχη αναθεωρητική προσέγγιση με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως το μήνυμα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ότι κάποιοι από τους βουλευτές που στήριξαν την αναθεώρηση του άρθρου 32 για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, δεν εγκρίνουν την απευθείας εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας από το λαό.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςβουλευτέςΣΥΡΙΖΑ