Πολιτική|25.07.2022 07:26

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όχι» στον ανασχηματισμό – Το θερμό καλοκαίρι της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Καλοκαίρι πολλαπλών κρίσεων καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς μια σειρά δύσκολων μετώπων παραμένουν ανοιχτά και ζητούν λύση. Το ράλι ανατιμήσεων συνεχίζεται, το ενεργειακό αποδεικνύεται σε δυσεπίλυτο γρίφο, ενώ σκληρή είναι η μάχη με τις φλόγες σε διάφορα μέτωπα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολυδαίδαλο σκηνικό. 

Το θερμό καλοκαίρι της κυβέρνησης και το «τέλος» του ανασχηματισμού

Πάντως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαλαρή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη δεξίωση για τα 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έκλεισε τη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα»  ήταν η χαρακτηριστική αναφορά, που έδωσε οριστικά τέλος στη σεναριολογία. 

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην οικονομία, όπου αναζητείται λύση στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού και στο σπιράλ ανατιμήσεων που απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή (ήδη η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων), ωστόσο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη ημέρα

Οι καλές επιδόσεις του τουρισμού - που ανεβάζουν και τα δημόσια έσοδα - σκορπούν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο παίρνει βαθιά ανάσα και προετοιμάζεται για το επόμενο πακέτο μέτρων. Μέτρα που θα λαμβάνουν υπόψη τα δημοσιονομικά  περιθώρια, καθώς παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας την επόμενη χρονιά. Μάλιστα συνεχίζεται και η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων ακόμα και μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον  πρίγκιπα - διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ

Πάντως ο «άγνωστος Χ» που θα κρίνει την οικονομική εξίσωση δεν είναι άλλος από το ενεργειακό, με την Ε.Ε. να δυσκολεύεται να δώσει λύση. Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια με πρώτη προτεραιότητα να αποφευχθεί το κακό σενάριο των διακοπών ρεύματος. 

Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην αποθήκευση LNG και στην ενίσχυση της παραγωγής του λιγνίτη. Από εκεί και πέρα αναμένονται  και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς αύριο  θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα (καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου). Πάντως η  πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατα 15% κάθε άλλο παρά θετικά αντιμετωπίστηκε από μια σειρά κρατών μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. 

Παράλληλα με τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία και στην ενέργεια η κυβέρνηση καλείται να δώσει μια μάχη μακράς διαρκείας και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτή τη φάση η προσοχή είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, θέμα που όπως φαίνεται θα απασχολεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όλο και περισσότερο. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να επαναληφθούν λάθη και αβλεψίες που υπήρξαν στο παρελθόν, αναγνωρίζουν ωστόσο πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ταυτόχρονα βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν εγκαταλείπουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο πως η σημερινή  εκδήλωση για τις  αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων  θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή  στο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ το επόμενο διάστημα θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο  «όχι» στον ανασχηματισμό 

Τίτλοι τέλους έπεσαν στα σενάρια ενός καλοκαιρινού ανασχηματισμού, καθώς σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων δεν είναι εύκολο να ανακατευτεί η κυβερνητική  «τράπουλα».  Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς αλλά προτιμά «χειρουργικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 

Μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησε στην απόρριψη των εισηγήσεων για αλλαγές στην κυβέρνηση είναι πως σε αυτό το ρευστό σκηνικό δεν υπάρχει «πολυτέλεια» χρόνου για να προσαρμοστούν οι υπουργοί στα νέα καθήκοντα τους. Και έτσι έκλεισε οριστικά η οποία  συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Παράλληλα δεν αποτελεί μυστικό πως με ανοιχτά όλα τα μέτωπα δεν έχει νόημα να «καεί» το χαρτί του ανασχηματισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά αν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε πέρυσι μετά τις πυρκαγιές και μεταξύ άλλων οδήγησε στη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης

Πάντως υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που δεν γίνεται ανασχηματισμός και έχει να  κάνει και με την γαλάζια… ανθρωπογεωγραφία. Με δεδομένο πως η χώρα ουσιαστικά βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο ένας ανασχηματισμός θα έπρεπε να «κοιτά» και προς την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα

Μάλιστα υπάρχουν φωνές υπέρ της εισόδου στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από περιοχές όπου τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν είναι τα αναμενόμενα.Ωστόσο σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων τέτοιου είδους κινήσεις δεν μπορεί να γίνουν και έτσι επιλέχθηκε  η διατήρηση ανέπαφου του κυβερνητικού σχήματος.  Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν και … παράπονα γαλάζιων βουλευτών που θα παρέμεναν εκτός υπουργικού συμβουλίου σε μια κρίσιμη χρονιά  για τους ίδιους καθώς ετοιμάζονται πυρετωδώς για το κυνήγι του σταυρού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογέςφωτιά τώραανασχηματισμόςφωτιάΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝΔ