Πολιτική|25.07.2022 11:29

Επίσκεψη Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Οι συμφωνίες που φέρνουν κοντά Ελλάδα και Σαουδική Αραβία

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Toν στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας καθώς και το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για  επενδύσεις στην Ελλάδα σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη αύριο και μεθαύριο του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ.

Οι συμφωνίες που φέρνουν κοντά Ελλάδα και Σαουδική Αραβία

Μαλιστα αύριο θα γίνει συνάντηση του πρίγκιπα-  διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (υπενθυμίζεται πως  πέρυσι το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Ριαντ).

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δυο χωρών έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot.  Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων θα επιβεβαιωθεί και από την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης αλλά και από την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (από τον ΥΠΕΘΑ).   

Στην Ελλάδα θα έρθει μεγάλη αντιπροσωπεία από την Σαουδική Αραβία και μεταξύ άλλων αναμένεται να υπογράφουν συμφωνίες στους  τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, του πολιτισμού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως προχωρά η υλοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία data cable που θα ενώνει τις δυο χώρες.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς η  χώρα μας θα μετατραπεί σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.  Ουσιαστικά το "East to Med data Corridor" (έργο EMC) είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

επενδύσειςPatriotειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣαουδική Αραβίαπρίγκιπας Σαουδικής Αραβίας