Πολιτική|26.07.2022 10:48

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τις Natura 2000, ενώ η φωτιά καίει στη Δαδιά

Μαρία Λιλιοπούλου

Το αίτημα για απόσυρση του «περιβαλλοντοκτόνου» νομοσχεδίου που τροποποιεί τις χρήσεις γης ακόμα και στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως το χαρακτήρισε, επανέλαβε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πυρ ομαδόν

«Καθολική απαίτηση όλων των περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης είναι να αποσυρθεί αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Καλούμε ακόμη και τώρα την κυβέρνηση να το αποσύρει και υπό το βάρος και των καταστροφικών πυρκαγιών που βιώνουμε αυτές τις ημέρες στις περιοχές Natura 2000. Αν ο κ. Σκρέκας φαίνεται ότι αποφάσισε να μπει στο πάνθεο της μαύρης σελίδας για το περιβάλλον της Ελλάδας μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε.

Σχολίασε πως είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2022 να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί επί τα χείρω τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 όταν, το Εθνικό Πάρκο της Διαδιάς καίγεται για πέμπτη μέρα, με την πυρκαγιά να έχει φτάσει στον πυρήνα της περιοχής προστασίας ενώ, κινδυνεύουν οι φωλιές των προστατευόμενων πουλιών, όπως οι μαυρόγυπες και ο ασπροπάρης.

«Το νομοσχέδιο είναι μία συρραφή ρουσφετιών που παραβιάζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα, και θα οδηγήσει σε πρόστιμα και καταδίκες της Ελλάδας», πρόσθεσε, «Νομοθετεί ρουσφέτια ακόμη και σε περιοχές Natura 2000. Πρόκειται για ένα πολιτικό παράδειγμα του πόσο χυδαία μπορεί να γίνει η άσκηση πολιτικής από τη ΝΔ, ένα δεξιό κόμμα που το ενδιαφέρει μόνο το πώς θα εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα διατηρήσει την εξουσία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε την ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου με την οποία ζητούσαν να αποσυρθεί τον παρόν νομοσχέδιο καθώς αποδομεί ακόμη περισσότερο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μετέφερε επίσης τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της WWF ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει τα χειρότερα νομοθετικά πλήγματα που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια σε σχέση με την προστασία των φυσικών πυρήνων ζωής της χώρας μας αποξηλώνοντας πραγματικά καλή νομοθεσία, όπως ο νόμος για τη βιοποικιλότητα του 2011», νόμος του ΠΑΣΟΚ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συνέχισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην τεράστια καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες πυρκαγιές, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης -Σουφλίου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η Κυβέρνηση να τα ρίχνει όλα στην Κλιματική Αλλαγή συνέχεια, δεν μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης το Μάτι κάθε καλοκαίρι και δεν μπορεί 2 χρόνια μετά από την θεσμοθέτηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, να ψάχνετε ακόμα πόρους και στελέχη για το πως θα λειτουργήσει αυτός ο υδροκέφαλος οργανισμός και να φέρνετε διαρκώς νέες διατάξεις, ακόμα και στο παρόν Νομοσχέδιο. Προγανώς κάτι δεν πήγε και εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά, με αυτή σας την επιλογή, αφού καταργήσατε τους Τοπικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς σε αυτό το μεταβατικό στάδιο οι προστατευόμενες περιοχές έχουν βρεθεί πιο ευάλωτες και απροστάτευτες από ποτέ», κατέληξε.

Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων, ενώ με σημερινή της ανακοίνωση και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) επισημαίνει ότι την ώρα που η καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα να πλήττει το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, απειλώντας το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, το υπουργείο Περιβάλλοντος με νέο σχέδιο νόμου, έρχεται να αποδομήσει περαιτέρω το πλαίσιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας με:

  • την υπεραπλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης,
  • την αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής επιθεώρησης.
  • την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με ασύμβατες και βλαπτικές για το περιβάλλον χρήσεις και
  • τη σοβαρή υποβάθμιση του ήδη αναξιόπιστου θεσμού των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Προσθέτει πως στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, στις οποίες ανήκει το Εθνικό Πάρκο Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή:

  • επιτρέπει την αλλοίωση του διεθνώς αποδεκτού θεσμού των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών,
  • προωθεί την επί της αρχής επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με νέες, βαριές, ασύμβατες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το έτσι κι αλλιώς προβληματικό ισχύον καθεστώς,
  • προωθεί τη σημειακή τροποποίηση ρυθμίσεων εις βάρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης του ελληνικού χώρου,
  • εντείνει τη συνεχιζόμενη απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε βάρος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

«Η ΕΛΛΕΤ θεωρεί απαραίτητο, κάθε πρωτοβουλία που τροποποιεί τους όρους προστασίας των περιοχών Natura 2000 να συμβαδίζει με τις αρχές της αειφορίας, να πραγματοποιείται βάσει αυστηρών κριτηρίων και οπωσδήποτε να πληροί την ενωσιακή περιβαλλοντική νομοθεσία και τις Συνταγματικές επιταγές, ειδικά εφόσον εκκρεμεί ακόμα η συμμόρφωση της Ελλάδας με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για μη καθορισμό των στόχων διατήρησης και των αναγκαίων μέτρων διατήρησης (όπως απαιτεί η οδηγία 92/43/ΕΟΚ). Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση στις περιοχές αυτές οφείλει να είναι αποτέλεσμα ευρύτατης και ουσιαστικής διαβούλευσης, προσέγγιση η οποία δεν έχει καμία ομοιότητα με τον τρόπο που έχει χειριστεί έως σήμερα το θέμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Η δεύτερη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κώστας ΣκρέκαςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραυπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςνομοσχέδιοNatura 2000