Πολιτική|29.07.2022 14:19

Οικονόμου για υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη: Δεν έχουμε λογισμικό Predator - «Πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, όλα τα άλλα συκοφαντίες»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η χώρας δεν έχει τέτοιου είδους λογισμικά», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στο περιβόητο Predator. «Από την πρώτη στιγμή που την κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τοποθετηθήκαμε καθαρά. Θυμίζω την δήλωσή μου, ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για να δοθούν απαντήσεις και η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει την έρευνα για να υπάρξει σύντομα ένα συμπέρασμα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι «Όσοι προσπαθούν αν δώσουν διαστάσεις συνωμοσίας για να κατασυκοφαντήσουν την κυβέρνηση να πως τα εξής: Ήδη από το 2018 αναφέρονται περιστατικά παρακολουθήσεων σε 45 χώρες του κόσμου ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα με ένα περιστατικό. Η ΕΕ εντόπισε στοιχεία παρακολούθησης στο τηλέφωνο του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ρέιντερς.

Καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπ, αξιωματούχους του ΥΠΕΞ της Φινλανδίας. Η κ. Καϊλή είπε ότι είχε το ίδιο θέμα στο κινητό. Το ίδιο και ευρωβουλευτές άλλων χωρών. Όταν λοιπόν το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν ο επίτροπος της ΕΕ, ευρωβουλευτές, Γάλλοι πολιτικοί καταλαβαίνει κανείς ότι η διάσταση του προβλήματος είναι παγκόσμια και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θέλουν να υπονοήσουν ορισμένοι. Οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις που θα αυξήσουν τα επίπεδα ασφάλειας για όλους. Όλα τα άλλα είναι συκοφαντίες και υπονοούμενα. Και όσοι τα κάνουν, τα κάνουν για να κρύψουν τις αδυναμίες τους».

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τα εξής αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα: 

Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, μέσω ειδικών λογισμικών. Αρκετές φορές μάλιστα οι απόπειρες απέδωσαν. Συγκεκριμένα:

Ήδη από το 2018 σε report του Citizen Lab για το λογισμικό Pegasus αναφέρονται περιστατικά σε 45 χώρες μεταξύ των οποίων 1 και στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνω το 2018.

Χθες σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι η ΕΕ εντόπισε στοιχεία απόπειρας παρακολούθησης του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιτιέ Ρέιντερς.

Σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά για

τον πρόεδρο Μακρόν και τουλάχιστον 5 μελών της γαλλικής κυβέρνησης

τον πρώην πρωθυπουργό Εντουαρ Φιλίπ και 14 υπουργούς του

αξιωματούχους του Φιλανδικού υπουργείου εξωτερικών

Όταν λοιπόν το ίδιο ή ενδεχομένως και χειρότερο πρόβλημα με τον κ. Ανδρουλάκη έχουν αντιμετωπίσει, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Γάλλοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, Φιλανδοί αξιωματούχοι, Ούγγροι, Πολωνοί ίσως και Ισπανοί ευρωβουλευτές καταλαβαίνουμε όλοι ότι η διάσταση του προβλήματος είναι ότι η τεχνολογία δίνει και τέτοιες δυνατότητες και τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ΕΕ προσπαθούν συνεχώς να αυξήσουν την προστασία και τα επίπεδα ασφαλείας για όλους, πολίτες και πολιτικούς. Και ως προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται και θα εργαστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά και η χώρα μας.

Όλα τα υπόλοιπα, εκτός αν κάποιος αγνοεί ή μπορεί τεκμηριωμένα να αμφισβητήσει τα παραπάνω είναι συκοφαντίες και υπονοούμενα με τα οποία όσοι τα μεταχειρίζονται προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να προβάλουν πολιτική πρόταση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας και τα ζητούμενα των πολιτών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης Οικονόμουειδήσεις τώραPredator