Πολιτική|31.07.2022 07:25

ΠΑΣΟΚ για παρακολουθήσεις: «Φοβήθηκαν» το καπέλωμα, θα το πάνε μέχρι τέλους

Αλέξανδρος Διαμάντης

Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε ότι θα «πάει την υπόθεση με την παρακολούθησή του μέχρι τέλους», είχε έναν φόβο. Μήπως «καπελωθεί» η υπόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που πρόκειται για ένα ζήτημα που ανέδειξε η Χαριλάου Τρικούπη.

Μολονότι η Κουμουνδούρου όντως το προσπάθησε - και ως ένα βαθμό το κατάφερε- στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων να έρθει στη Βουλή για εξηγήσεις, αποτελεί μια πρώτη νίκη». Σίγουρα, πάντως, όπως τονίζουν στελέχη το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε να «κυνηγάμε» την υπόθεση, αφού η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή». Στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά το πέρας της επιτροπής Θεσμών, επιμένουν ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να υποβαθμίσει το ζήτημα, αλλά και να πάρει… αποστάσεις από το Predator, επιμένοντας στη γραμμή ότι η Ελλάδα ουδέποτε έχει προμηθευτεί τέτοιο λογισμικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, με έμφαση, φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο κ. Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Παράλληλα, πήρε και αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν επέμεινε απαραίτητα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις όποιες παρακολουθήσεις. Επί παραδείγματι ο κ. Καστανίδης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν υπάρχουν ιδιώτες που έχουν το εν λόγω λογισμικό. «Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πως θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης;», αναρωτήθηκε σχετικά. Ενώ ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, λίγες ώρες αργότερα: «Καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μια δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου στάθηκε η αφορμή για το Κίνημα Αλλαγής να σηκώσει τους τόνους. Ο βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, παραδέχτηκε ότι «παρακολουθήσεις γίνονται παντού και στην Ελλάδα δίνεται μάχη από τα κρατικά όργανα για να προστατευθούν τα τηλέφωνά μας». Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, συνιστά μια ωμή παραδοχή που θα πρέπει να «προβληματίσει τους πάντες»...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαPredatorειδήσεις τώραΠΑΣΟΚ