Πολιτική|15.02.2019 18:23

Οι αρθρογράφοι του «Έθνους» αναλύουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Newsroom

Τρεις αρθρογράφοι του «ΕΘΝΟΥΣ», ο Στέφανος Τζανάκης διευθυντής σύνταξης του Έθνους της Κυριακής, ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, διευθυντής σύνταξης του καθημερινού «Εθνους» και η Βούλα Κεχαγιά πολιτική συντάκτρια, αναλύουν στο ethnos.gr τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής (15/2).

Στέφανος Τζανάκης (Διευθυντής σύνταξης του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής): Πιο κοντά οι κάλπες

Ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας φέρνει πιο κοντά στην εθνική κάλπη: συνεπής με τον σχεδιασμό του για στροφή στην κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός επέλεξε δύο γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για θέσεις υφυπουργών.

Η κίνηση σηματοδοτεί σε κάθε περίπτωση την έναρξη μίας μάλλον σύντομης  προεκλογικής περιόδου – και μεγαλώνει την πίεση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία εκ παραλλήλου στοχοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έχουσα υπόγειες επαφές και συμφωνίες με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι προφανές ότι ο ανασχηματισμός είχε εκλογική στόχευση – και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσον οι προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα που θα συμπαρασύρει και άλλους από το ΚΙΝΑΛ ενόψει του ραντεβού με την κάλπη. Ένα στοίχημα που φαντάζει δύσκολο στη δεδομένη στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – που επιχειρεί να ξαναβρεί το νήμα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές – έχει ένα ακόμα πιο δύσκολο στοίχημα: να πείσει ότι εξακολουθεί να εκπροσωπεί τον χώρο της κεντροαριστεράς – και ότι παρά τις μετεγγραφές, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται έναν «τρίτο πόλο».

Βαγγέλης Δεληπέτρος (Διευθυντής σύνταξης του ΕΘΝΟΥΣ): Ολοταχώς κεντροαριστερά

Στις 16 Δεκεμβρίου 2018 ο Θάνος Μωραΐτης που υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποχωρούσε από το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι «η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει τώρα πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ». Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2019, δυο μήνες μετά, αναλαμβάνει υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών «εξηγώντας» τι ακριβώς εννοούσε τότε και δίνοντας κεντροαριστερό άρωμα στον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η τοποθέτηση ως υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του Άγγελου Τόλκα που μέχρι πριν 4 μήνες ήταν υπεύθυνος αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής αλλά αποχώρησε όταν -παρά τους σχεδιασμούς- δεν ανακηρύχτηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι άλλες επιλογές του πρωθυπουργού είναι αναμενόμενες, όπως η αναβάθμιση  του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του «κανονικού» υπουργού Εξωτερικών ή η προώθηση στελεχών της νέας γενιάς σαν τον βουλευτή Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα και την μέχρι τώρα διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Τελικά, επειδή ο ανασχηματισμός είναι… μίνι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι «προαναγγέλλει» το «χρώμα» του ευρωψηφοδελτίου που θα είναι κεντροαριστερό από την πλευρά της διεύρυνσης  και πιο νεανικό από την συριζαϊκή του όψη.

Βούλα Κεχαγιά (Πολιτική συντάκτρια): Πρόσωπα από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ

Στον μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό, η είδηση δεν βρίσκεται στο κεντροαριστερό άνοιγμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, όταν μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής για την Συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε προσκλητήριο σε όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις για μία νέα συμπόρευση απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και των άκρων.

Η είδηση βρίσκεται στην επιλογή δύο προσώπων που εκφράζουν το λεγόμενο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Που εκπέμπουν δηλαδή άρωμα ΠΑΣΟΚ. Οι Θάνος Μωραϊτης και Άγγελος Τόλκας  υπήρξαν μέλη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και αργότερα τον ακολούθησαν στο πέρασμά του στο ΚΙΔΗΣΟ. Αμφότεροι συγκρούστηκαν προσφάτως με την Φώφη Γεννηματά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Και οι δύο όμως ένιωσαν πως θίχτηκαν από τις επιλογές της ηγεσίας.

Επομένως η επιλογή των δύο πρώην υπουργών του ΓΑΠ δεν είναι μόνο ένα τολμηρό άνοιγμα στην κεντροαριστερά αλλά και μία προσωπική απάντηση του Αλέξη στην Φώφη για την άρνησή της να δει, να ακούσει και να συζητήσει.

κυβέρνησηανασχηματισμός