Πολιτική|02.11.2018 07:30

ΝΔ: «Άσφαιρα πυρά» τα περί προανακριτικής για την Υγεία

Σπύρος Μουρελάτος

Ουδεµία έκπληξη προκάλεσε στην ηγεσία της Ν∆ το νέο µπαράζ απειλών µέσω κατευθυνόµενων διαρροών για την προοπτική σύστασης Προανακριτικής Eπιτροπής για την Υγεία, καθώς η Πειραιώς έχει προεξοφλήσει πως εν όψει της επερχόµενης εκλογικής αναµέτρησης «το δόγµα Πολάκη περί πολιτικών διώξεων θα επιστρατεύεται ολοένα και συχνότερα». Συγκεκριµένα, πηγές της Ν∆ υπογραµµίζουν πως «από τους 18 µήνες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν έχει προκύψει το παραµικρό στοιχείο σε βάρος στελέχους της Νέας ∆ηµοκρατίας» και ότι «το κόµµα θα τοποθετηθεί θεσµικά εντός της επιτροπής µε την ολοκλήρωση των εργασιών της». Τα ίδια πρόσωπα υπενθυµίζουν πως η Πειραιώς επιµένει στο δόγµα «όλα στο φως» και διαπιστώνουν πως «είναι προφανές από τη µέχρι τώρα εξέλιξη της Επιτροπής ότι ακόµη µία προσπάθεια λάσπης της κυβέρνησης έπεσε στο κενό».

Σκάνδαλο το Θριάσιο

Την ίδια ώρα, στην αντεπίθεση περνά το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σχετικά µε την υπόθεση παραχώρησης του Θριασίου για την ανάπτυξη εµπορευµατικού κέντρου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το θέµα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στην οδό Πειραιώς και αποφασίστηκε να υπογραµµιστεί η σοβαρότητά του τόσο από τον αντιπρόεδρο του κόµµατος, Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και από τον γραµµατέα, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώπιον της Ολοµέλειας της Βουλής. Στο Μοσχάτο κάνουν λόγο για… καραµπινάτο σκάνδαλο, κατηγορώντας τον υπουργό Υποδοµών, Χρήστο Σπίρτζη, ότι πέρασε κρυφά τροπολογία,  σύµφωνα µε την οποία τετραπλασίασε -αναθεωρώντας προς τα πάνω τον συντελεστή δόµησης στην εν λόγω περιοχή µετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας- τον αξιοποιήσιµο χώρο, ήτοι από 235.000 τ.µ. σε 970.000 τ.µ., ενώ µείωσε το τίµηµα από 20 σε 10 εκατοµµύρια ευρώ.

«Γαλάζιες» πηγές, που έχουν γνώση των λεπτοµερειών της υπόθεσης, καταγγέλλουν ακόµη ότι ενώ αρχικώς η δανειοδότηση του έργου προερχόταν από ιδιωτικούς πόρους, εκ των υστέρων εµφανίζεται πρόσθετη εγγύηση του ∆ηµοσίου, ύψους 49 εκατοµµυρίων ευρώ προς τις τράπεζες που χρηµατοδοτούν το έργο. «∆εν έχω ξαναδεί τέτοια λαµογιά σε νοµοσχέδιο, γιατί δεν κάνατε τον διαγωνισµό από την αρχή µε τους νέους όρους, για να είναι γνωστό σε όλους τους πιθανούς επενδυτές και να αξιολογήσουν τις νέες συνθήκες; Για ποιο λόγο έγινε και ποιος ωφελείται;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ «κυβέρνηση των σκανδάλων» χαρακτήρισε τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε: «Αντί να συζητάµε για την αναπτυξιακή δυναµική της χώρας, βρισκόµαστε στη δυσάρεστη θέση να συζητάµε ακόµη ένα σκάνδαλο της κυβέρνησης».

Σήµερα, εξάλλου, αναµένεται στην Αθήνα ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέµπερ, ο οποίος µαζί µε τον έτερο διεκδικητή του χρίσµατος, Αλεξάντερ Στουµπ, θα συµµετάσχουν στις εν εξελίξει εργασίες του Συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει στηρίξει ανοιχτά τον κ. Βέµπερ στην εσωτερική κούρσα του ΕΛΚ, θα επισκεφθεί µαζί µε τον Γερµανό πολιτικό µη κερδοσκοπική προνοιακή δοµή στο κέντρο της πρωτεύουσας.  

υγείαΝέα Δημοκρατίαυπουργείο Υγείαςπροανακριτική