Πολιτική|10.08.2022 06:15

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τα μερομήνια του Αυγούστου δείχνουν πολιτικά θερμό φθινόπωρο

Newsroom

Πολιτικά «θερμό» φθινόπωρο δείχνουν τα «μερομήνια» του Αυγούστου καθώς η πρώτη εβδομάδα του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική αντιπαράθεση μετά και τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. 

Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε νόμιμα, αναγνωρίζοντας μόνο το πολιτικό σφάλμα ενώ η αντιπολίτευση έχει για τα καλά σηκώσει τους τόνους ζητώντας τόσο τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. 

Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, υποβαθμίζοντας την υπόθεση, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για σκάνδαλο και τονίζουν ότι η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

Εντωμεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η πρώτη αλλαγή αφορά τον διορισμό του διοικητή της Υπηρεσίας, καθώς όπως καθορίζει το Άρθρο 1 αυτός «διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο διορισμός του θα διενεργείται «μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, καθώς επαναφέρεται η υποχρέωση για δεύτερη εισαγγελική υπογραφή προκειμένου να δοθεί έγκριση για αυτές.

Εδώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Υπενθυμίζεται ότι τις αλλαγές στη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Τι αναμένεται από εδώ και πέρα

Τις επόμενες μέρες, αναμένονται απαντήσεις και από την εισαγγελία για την υπόθεση αλλά και εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς από τις 22 του μήνα και μετά που θα ανοίξει η Βουλή, προβλέπεται να γίνει αρχικά η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μια εξεταστική επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση έχει πει «ναι». 

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει πει «ναι» και σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Άρα, από τις 22 Αυγούστου και μετά το πολιτικό «θερμόμετρο» αναμένεται να ανέβει πολύ.

Ο φάκελος Ανδρουλάκη «μπορεί να έχει καταστραφεί»

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση, σχετικά με την παρακολούθησή του.

«Όταν μία νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα που να ακουμπά στον λόγο για τον οποίο έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο»: Με αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε, την Τρίτη, να εννοηθεί πως το αρχείο με τα στοιχεία από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη που συγκέντρωσε η ΕΥΠ πιθανόν να έχει ήδη καταστραφεί.

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του πέταξε το «μπαλάκι» λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα όσα έγιναν. Στην ουσία απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης».

Να κληθούν Δημητριάδης, Κοντολέων και Εισαγγελέας της ΕΥΠ σε ακρόαση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την Τρίτη την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας να κληθούν  στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση. Κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν «σοβαρότατοι λόγοι κατεπείγοντος για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, τόσο λόγω αυτού καθαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψης του από την Κυβέρνηση».

Η άρνηση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα να κάνει δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για ενοχή της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων,«Μετά την χθεσινή παραπομπή της συζήτησης στη Βουλή για το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται και την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», υπογραμμίζει, ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι εμφανές ότι παίζουν καθυστερήσεις. Αλλά στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν την ενοχή τους να φωνάζει ακόμη πιο δυνατά και τον φόβο τους για έλεγχο να μην κρύβεται με τίποτα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει: «Ό,τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».

Κόντρα Βενιζέλου - Γεραπετρίτη για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντιπαράθεση - μέσω αρθρογραφίας - των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Γεραπετρίτη αναφορικά με την νομική ορθότητα όσων υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του τη Δευτέρα.  «Κατά τη λογική του η ΕΥΠ θα μπορούσε να παρακολουθεί "νομίμως" όλο το πολιτικό σύστημα», απάντησε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του Υπουργού Επικρατείας με το οποίο υποστήριζε ότι όλα έγιναν βάση του νόμου του 1994 τον οποίο ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε. 
Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΕΥΠΘανάσης Κουκάκηςπαρακολουθήσεις