Πολιτική|16.02.2019 12:21

Γ. Παπανδρέου: Ιστορική ευκαιρία για την Θεσσαλονίκη η συμφωνία με τη Β. Μακεδονία

Τίμος Φακαλής

Ιστορική χαρακτήρισε την συμβολή του Γιάννη Μπουτάρη στην ανάδειξη και σύνδεση της  πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας των παραδόσεων των Βαλκανίων ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του 1ου Thessaloniki Regional Forum "Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030", που πραγματοποιείται από χθες μέχρι και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Προσωπικά τον ευχαριστώ για την ιστορική συμβολή του. Χρησιμεύει ως πρότυπο για την Ελλάδα και την περιοχή. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σταματήσει η εσωστρέφεια και ο φόβος που κυριαρχούσε στην Θεσσαλονίκη, άνοιξε την καρδιά της και έγινε μια εξωστρεφή πόλη. Χρειαζόμαστε περισσότερους σαν και αυτόν», είπε ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τα φαντάσματα του παρελθόντος που μας στοιχειώνουν και να ξαναβρούμε τις μεγάλες στιγμές συνεργασίας και συμβίωσης που καθιστούσαν την περιοχή τόσο ξεχωριστή».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια τόνισε ότι σήμερα αυτό το όραμα ενός κοινού πεπρωμένου μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στα όρια της ΕΕ. «Το όραμα της απελευθέρωσης από τους προστάτες και την κοινή συνεργασία δεν είναι καινούριο. Σε διάφορες μορφές έχει εκφραστεί από οραματιστές όπως ο Ρήγας Φεραίος» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι  «Μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από διανοούμενους, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές αυτής της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα,  οι "ποιητές είναι πουλιά που πετούν", είπε ο Ντίνος Χριστόπουλος και μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε πέρα από τα όρια. Ή, όπως ο Κωστής Μόσκοφ, ο καλύτερος από οποιονδήποτε άλλος οραματίστηκε την προβολή της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο ή ο Γιώργος Ιωάννου που κατέλαβε την ουσία των διαφορετικών και ποικίλων στρωμάτων της κοινωνίας που συνθέτουν τον πλούτο της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας από αυτούς από διαφορετική οπτική εκτίμησε τον πλούτο μιας ποικίλης και ανοιχτής κοινωνίας» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η πρόσφατη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ανοίγει νέες ευκαιρίες προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να και πρέπει να γίνει ένας πολιτιστικός τόπος συνάντησης για τα Βαλκάνια. 

Παράλληλα όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός η Θεσσαλονίκη μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτιστική της κληρονομιά την πλούσια πολιτιστική της πολυμορφία και να γίνει κέντρο πρωτοπορίας για τα Βαλκάνια.

ΒαλκάνιαΓιάννης ΜπουτάρηςΓιώργος Παπανδρέου