Πολιτική|16.08.2022 11:00

Στον Έβρο ο Νότης Μηταράκης για τους 38 πρόσφυγες - «Θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για το τι συνέβη, οι άνθρωποι είναι ασφαλείς»

Newsroom

Στον Έβρο έχει μεταβεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να συναντηθεί με τους 38 Σύρους πρόσφυγες που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, ενώ ένα πολυήμερο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη λαμβάνοντας διεθνείς διαστάσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Μηταράκης, απάντησε σε όσους κατέκριναν την Ελλάδα σημειώνοντας ότι με «απόλυτο ανθρωπισμό και σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η ομάδα βρίσκεται εντός Ελληνικού εδάφους, κινήθηκε η ελληνικη αστυνομία, τους παρείχαμε όλες τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες και οι άνθρωποι βρίσκονται με απόλυτη ασφάλεια στο φυλάκιο».

Τόνισε παράλληλα πως οι πρόσφυγες πέρασαν με βάρκα τον ποταμό Έβρο, προσθέτοντας πως βρίσκεται υπό διερεύνηση από ποιο σημείο περάσανε και ποιος τους διευκόλυνε.

«Η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές θα συζητήσουν με τους ανθρώπους, θα γίνει ανάκριση και θα έχουμε απάντηση στα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβει και αν εμπλεκονται Αρχές άλλων κρατών ή άλλα τρίτα πρόσωπα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο σημείο που εντοπίστηκαν οι άνθρωποι, το στίγμα του οποίου βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή που είχαν εγκλωβιστεί αρχικά και στην οποία είχαν καταφθάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, με βάρκα.

Με ανάρτησή της στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρενέβη το Σάββατο κάνοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».

Στην ανάρτηση αυτή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, γράφοντας: «Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από λαθρέμπορους κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό πάντως, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους πρόσφυγες στον Έβρο

Σήμερα οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα μέσα στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. Στην περιοχή των Λαβάρων, ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 38 μεταναστών από την ΕΛΑΣ με τη συνδρομή και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Οι άνθρωποι εντοπίστηκαν μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες σε νησίδα, 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών, όπως έγινε γνωστό.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν χθες δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 38 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Η ανάρτηση Μηταράκη

Ανάρτηση για τον εντοπισμό των ανθρώπων είχε κάνει από νωρίς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε πως οι ελληνικές Αρχές κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώ σχολίασε ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Σύροι μετανάστες είναι σε καλή κατάσταση.

«Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους 38 μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, 4 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας στον Έβρο, καθώς και ένα σκάφος που τους μετέφερε. Αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο», έγραψε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε σχετική ανακοίνωση.

Τα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή δήλωση για το ζήτημα του Έβρου και τον εντοπισμό των προσφύγων προχώρησαν ο τομεάρχης Εξωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός και η βουλευής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Όπως αναφέρουν αρχικά, «Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες "ανύπαρκτοι" που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο».

Έπειτα, θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στην κυβέρνηση, «σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης με την οποία ζητούσαμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση»:

  • «Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;
  • Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;
  • Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;
  • Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;
  • Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;»

«Υπενθυμίζουμε τέλος στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούμε να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» καταλήγουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νότης ΜηταράκηςΈβροςπρόσφυγεςειδήσεις τώραμετανάστεςμεταναστευτικό