Πολιτική|16.02.2019 18:02

Ερντογάν σε Τσίπρα: Άνοιξε το τζαμί Φετιχέ στην Πλάκα

Newsroom

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία του στην Αδριανούπολη σήμερα διατράνωσε ότι επί δικής τους διακυβέρνησης οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία έχουν απολαύσει τα δικαιώματά τους στο μέγιστο βαθμό, αλλά η Δύση δεν έκανε το ίδιο, αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. «Οι θρησκευτικές μειονότητες και πρώτα από όλα οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι, στην εποχή μας κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματά τους με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο. Τις περιουσίες τους, τα ακίνητά τους εμείς του τα επιστρέψαμε πίσω! Εμείς! Αλλά στη Δύση δεν μας το ανταπέδωσαν με τον ίδιο τρόπο. Το αντίθετο. Σήμερα στη Δύση βομβαρδίζουν τα τζαμιά μας, τα σαμποτάρουν, τα καίνε. Σήμερα στη Γερμανία το ίδιο. Στη Δυτική Θράκη το ίδιο», είπε.

Και για το λόγου του το αληθές, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα που φτιάχνει τζαμί χωρίς μιναρέ στην Αθήνα και δεν επιτρέπει στη μειονότητα στη Δυτική Θράκη να χρησιμοποιεί καν το όνομα ‘Τούρκος’, ενώ από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ζητάει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Το ίδιο είπα και στον κ. Τσίπρα τις προάλλες που συναντηθήκαμε. Του είπα ‘κοίτα, από εμάς ζητάτε πράγματα, θέλετε τη Θεολογική Σχολή κι εγώ σας λέω ελάτε να ανοίξουμε μαζί το τζαμί Φετιγιέ’. ‘Το ανοίγουμε το τζαμί’ είπαν, αλλά εγώ του λέω τότε ‘μιναρέ γιατί δεν έχει;’. Εκκλησία χωρίς καμπαναριό γίνεται; Εμείς λέμε ότι αν θες να φτιάξεις καμπαναριό, έλα και φτιάξ’ το. Δεν έχουμε πρόβλημα. Αφού αυτό είναι το χαρακτηριστικό της (εκκλησίας), κάν’ το έτσι. Εμάς, το χαρακτηριστικό των τζαμιών μας, ποιο είναι; Αυτά που αγγίζουν τα ουράνια, οι μιναρέδες!»είπε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν έχει τα ‘κότσια’ ως πολιτικός να αντιταχθεί και να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«‘Η αντιπολίτευση μάς επικρίνει’, λέει. Ώχου! Εμείς είμαστε πολιτικοί, ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας. Και ας κατακρίνουν όσο θέλουν οι άλλοι. Στη Δυτική Θράκη δεν ανέχεστε ούτε το όνομα ‘Τούρκος’. Ούτε καν τη λέξη ‘Τούρκος’, ‘Τούρκος’! Eμείς όμως δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όπου θέλεις χρησιμοποιείς το όνομα ‘Ρωμιός’. Γιατί εμείς υποστηρίζουμε την ελευθερίας της σκέψης. Δεν έχουμε πρόβλημα τέτοιο. Και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της σκέψης, της θρησκευτικής πίστης και της παιδείας», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι στην Τουρκία όλοι είναι ελεύθεροι να απολαύσουν τα δικαιώματά τους και την πίστη τους και απευθυνόμενος σε όλη τη Θράκη και το Αιγαίο διακήρυξε ότι η Τουρκία είναι η πατρίδα όλων ανεξαρτήτου, χρώματος, πίστης, διαφορετικότητας.

«Όλοι οι πολίτες μας στην Τουρκία από όποια θρησκεία, από όποιο δόγμα, από όποια ιδεολογία και να ‘ναι, με εμάς έζησαν την πιο ευνοϊκή περίοδο και απόλαυσαν στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.  Θέλουν μαντήλα, δεν θέλουν μαντήλα, όπως θέλουν να ντυθούν, ας ντυθούν. Εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Εμείς τα διασφαλίσαμε όλα αυτά, εμείς τα φέραμε.

Από την Αδριανούπολη απευθύνομαι σε όλη τη Θράκη, σε όλο το Αιγαίο και σε όλη την Τουρκία και λέω: Αυτή η χώρα αποτελεί κοινή πατρίδα όλων και των 82 εκατομμυρίων πολιτών ανεξάρτητα από χρώμα, πλούτη ή διαφορετικότητα.

Σε αυτή τη χώρα ο καθένας μπορεί να πιστεύει, να ζει, να δουλεύει, να σκέφτεται, να εκφράζεται όπως θέλει, με τον όρο να σέβεται το δικαίωμα και το δίκαιο των άλλων», διατράνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη σπουδαία –όπως τη χαρακτήρισε-ανακάλυψη φυσικού αερίου την προηγούμενη εβδομάδα στη Θράκη, τονίζοντας εμφαντικά ότι Τουρκία δουλεύει και δεν κοιμάται.

«Την προηγούμενη εβδομάδα στη Θράκη, ανακαλύψαμε καινούριες περιοχές με  αποθέματα αερίου τριών δις κυβικών μέτρων διπλασιάζοντας έτσι την παραγωγή φυσικού αερίου. Αυτό το νούμερο τι σημαίνει, ξέρετε; 300 χιλιάδες σπίτια για 10 χρόνια θα έχουν φυσικό αέριο. Ποιο είναι το θετικό στην οικονομία μας με την ανακάλυψη αυτού του αερίου, ξέρετε; 5 δις λίρες θα είναι. Εμείς δουλεύουμε, δεν κοιμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλέξης Τσίπρας