Πολιτική|17.08.2022 11:39

Πλεύρης: «Περιμένουμε νέα κύματα Covid το φθινόπωρο» αλλά «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα» - Ποια θα είναι αν κριθεί αναγκαίο

Newsroom

Την εκτίμηση πως το φθινόπωρο δεν θα παρουσιαστεί ανάγκη για επιβολή μέτρων έναντι του κορονοϊού, εκφράζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Λέει, ωστόσο, πως εάν παρόλα αυτά κριθούν απαραίτητα, θα είναι «ήπια».

«Έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβολιασμένο πληθυσμό, μεταλλάξεις και τα αντιικά φάρμακα. Το πλήρες αυτό μίγμα μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα ξαναδούμε μέτρα υποχρεωτικότητας και περιορισμού», επισήμανε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι υπάρχει ετοιμότητα για ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων μέτρων -αν και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να είναι μέτρα ήπιο χαρακτήρα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να πάρουμε μέτρα αν υπάρξει διαφορετική δυναμική. Περιμένουμε νέα κύματα το φθινόπωρο. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι ήπιας μορφής. Να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις για χρήση της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο», εξήγησε.

Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης έκανε έκκληση για εμβολιασμό, καθώς είπε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν ακόμα από τη βαριά νόσηση.

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε πως η Moderna και η Pfizer διαθέτουν εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών για την Όμικρον και ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4-5.

«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τα εμβόλια εντός του έτους», είπε ο κ. Πλεύρης.

Τέλος, ανέφερε ότι 2.300 δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων παραλήφθηκαν την Τρίτη από την Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών στις 23 Αυγούστου για τις προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Θάνος Πλεύρηςειδήσεις τώραΚορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςεμβολιασμός