Πολιτική|20.08.2022 07:35

Επιτροπή Θεσμών: Τι λένε στο ethnos.gr γαλάζιες πηγές για την «αντικατάσταση» της Όλγας Κεφαλογιάννη

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής προσώπων», τονίζουν στο ethnos.gr, πηγές της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα για το ενδεχόμενο αντικατάστασης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος και προφανώς δεν υπάρχει λόγος για να γίνουν αντικαταστάσεις βουλευτών, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες έχουν ανταποκριθεί στο έργο τους. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές αντικαταστάσεις βουλευτών έχουν γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος κάποιου βουλευτή (επειδή για παράδειγμα μπορεί να έχει κάποια υποχρέωση) ή ασθένειας. Συνεπώς, κατά τις ίδιες πηγές δεν θα μπορούσε να αλλάξει ξαφνικά αυτή η στρατηγική, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, και οι οποίες σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη δεν έχουν καμία -απολύτως- βάση.  

Αυτό, πάντως, που σε ορισμένους προκάλεσε εντύπωση ήταν η «απάντηση» της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Όλγας Κεφαλογιάννη, καθώς η ανακοίνωσή της έγινε παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για μια ενδεχόμενη αντικατάσταση της. Βέβαια, κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να προλάβει οποιαδήποτε «έκπληξη», ωστόσο - όπως υπογραμμίζουν, προκαλεί εντύπωση.  «Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται», έγραψε η κυρία Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον». Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η κυρία Κεφαλογιάννη απουσίασε σε ελάχιστες συνεδριάσεις της Επιτροπής το 2022, σε αντίθεση με τον Κ. Τζαβάρα, ο οποίος για λόγους υγείας ζητούσε την αντικατάσταση του, πράγμα το οποίο γινόταν. «Το παράξενο θα ήταν να έρθει τώρα», λένε χαριτολογώντας συνάδελφοί του, αναγνωρίζοντας πάντως το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο που έχει παράγει κατά τη διάρκεια της θητείας του. 

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδρίαση η επιτροπή για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως διοικητή της ΕΥΠ, ενώ δεν αποκλείεται σε δεύτερη συνεδρίαση να συζητηθεί το ζήτημα του Π. Κοντολέοντα, μετά τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι πληροφορίες που θέλουν την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατρέπεται σε εξεταστική επιτροπή, σενάριο που, πάντως, έχει πολλούς αγνώστους παράγοντες.

Όλγα ΚεφαλογιάννηΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΕΥΠΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας