Πολιτική|20.08.2022 12:11

Αλιβιζάτος για παρακολουθήσεις: Οι κυβερνήσεις παραιτούνται, όταν υπάρχουν σκάνδαλα με πρωθυπουργικές ευθύνες

Newsroom

Τις ευθύνες που όπως καταγγέλλει θεωρεί πως έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αναδεικνύει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο news247. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί.

Ο καθηγητής χαρακτηρίζει «κατόπιν εορτής» τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, ενώ αναδεικνύει την αστυνομική βία στην Ελλάδα και τις παράνομες επαναπροωθήσεις ως τα δύο στοιχεία που συμπληρώνουν το τρίπτυχο που δείχνει ότι η δημοκρατία μας χωλαίνει.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο η κυβέρνηση έθεσε επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, δηλώνει σχετικά «σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί - να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα συμβεί και σε μας, αν η υπό εξέλιξη δικαστική έρευνα και η έρευνα της ΑΔΑΕ αποκαλύψουν ότι, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και άλλους πολιτικούς ηγέτες - είτε το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ζητάει, πάντως, διεύρυνση των ερευνών και πριν από την περίοδο Μητσοτάκη, ενώ σημειώνει ότι είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να αναδείξει τα κυβερνητικά παραστρατήματα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, μάλιστα, υπογραμμίζει με νόημα «σε ό,τι με αφορά, θα ξεχώριζα κυρίως δύο-τρία πεδία, όπου πράγματι η δημοκρατία μας χωλαίνει και θα εντόπιζα την κριτική μου σε αυτά. Πρόκειται, πρώτον, για την αστυνομική βία και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων για πράξεις αποδεδειγμένης κακομεταχείρισης - για να μη χρησιμοποιήσω αυστηρότερη λέξη. Πρόκειται, δεύτερον για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, για τις οποίες πυκνώνουν οι φωνές σε βάρος μας, και από επίσημα πλέον χείλη. Πρόκειται, τρίτον, για το θέμα που συζητούμε, την άρση δηλαδή του απορρήτου των επικοινωνιών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

παρακολουθήσειςΝίκος Αλιβιζάτοςειδήσεις τώρακυβέρνηση