Πολιτική|21.08.2022 07:14

Οι κάλπες, ο ανασχηματισμός και ο εκλογικός νόμος - Δύσκολη εξίσωση με πολλές μεταβλητές για την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο καλείται να πορευθεί η κυβέρνηση, καθώς προκύπτουν διαρκώς νέα θέματα που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αντιμετωπιστούν. Στον ενεργειακό ορίζοντα δεν φαίνεται τώρα κοντά φως με αποτέλεσμα να απαιτούνται όλο και μεγαλύτερα ποσά για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή σκληρό ροκ επικρατεί στην πολιτική σκηνή μετά από όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, με την κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει σύσσωμη την αντιπολίτευση στο θέμα αυτό.

Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά, καθώς διαμορφώνεται ένα περίπλοκο σκηνικό ενόψει και της επόμενης κάλπης που θα γίνει με την απλή αναλογική. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στο γαλάζιο στρατόπεδο επικεντρώνονται στη μάχη για το κεντρώο χώρο και αναμένονται οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις για να φανεί ποιος είναι ο αντίκτυπος των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις.

Το σενάριο ενός ανασχηματισμού - προκειμένου να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης - παραμένει στο τραπέζι και στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια συντηρείται η σχετική ονοματολογία. Βέβαια πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από την μια πλευρά θα πρέπει να κοιτάνε προς το κέντρο και από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανθρωπογεωγραφία της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, καθώς δεν θα πρέπει να βαρύνει το κλίμα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις κάλπες.

Όσον αφορά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση από την κυβέρνηση επιμένουν πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις απομακρύνουν ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές το προσεχές διάστημα. Άλλωστε θα χρειαστεί ένα διάστημα για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή και να ολοκληρώσει το έργο της και θα είχε πολιτικό κόστος να διακοπεί η διαδικασία για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Από εκεί και πέρα υπάρχει βέβαια και ο «άγνωστος Χ» της ενέργειας, καθώς όσο παραμένουν στα ύψη οι τιμές τόσο περισσότερα χρήματα απαιτούνται για μέτρα στήριξης. Η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα, με την ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων στήριξης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ένα συνεχιζόμενο ράλι στην ενέργεια θα …ροκανίσει τον δημοσιονομικό χώρο και θα δυσκολεύσει τα περιθώρια ελιγμών. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχουν ακόμα στο κυβερνών κόμμα υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που φανεί πως έρχονται ακόμα χειρότερες ημέρες στο ενεργειακό.

Πάντως η κεντρική άποψη παραμένει οι εκλογές να γίνουν την Άνοιξη και αφού έχουν πρώτα μπει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τον Ιανουάριο και η ενίσχυση του κατώτατου μισθού πιθανότατα τον Απρίλιο.

Τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο

Κάθε άλλο παρά εύκολη είναι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση. Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος πέρασε από τη Βουλή το 2020 (δηλαδή επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας) και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 37.5%.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι λίγοι αυτοί που καλοβλέπουν μια αλλαγή του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου, ώστε να μπει χαμηλότερα ο πήχης της αυτοδυναμίας. Το επιχείρημα που προβάλλουν στις συζητήσεις είναι πως μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλε στη σταθερότητα, καθώς θα έχουν προηγηθεί ήδη οι εκλογές με την απλή αναλογική.
Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που υπογραμμίζουν εμφατικά πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας. Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να αλλάξει ένας εκλογικό νόμο που η ίδια είχε φέρει προς ψήφιση και ο οποίος δεν έχει ακόμα προλάβει να εφαρμοστεί.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλλημένα κλείσει τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ωστόσο όσοι κάνουν εκ νέου σχετικές εισηγήσεις, κοιτούν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά και τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών η Νέα Δημοκρατία δεν έπιανε το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Παράλληλα οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι στο «κόκκινο», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην πολιτική σκηνή.

εκλογέςκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαανασχηματισμόςπαρακολουθήσεις