Πολιτική|17.02.2019 10:26

Kεντρικό σύνθηµα της στρατηγικής Τσίπρα «να µην έρθει η Δεξιά»

Βούλα Κεχαγιά

Τα αντιδέξια αντανακλαστικά του εκλογικού σώµατος επιχειρεί να ενεργοποιήσει το νέο κυβερνητικό αφήγηµα στην πορεία προς τις κάλπες. Και όσο θα ξεδιπλώνονται οι πτυχές της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίµου, τόσο θα αποκαλύπτεται το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, που εµφανίζει ως κεντρικό του δίληµµα το εξής: Είτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό κορµό µιας µεγάλης προοδευτικής συµµαχίας, είτε µε τη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες και αριστερές παραφυάδες της.

Το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές υπηρετεί επί της ουσίας και µία πραγµατικότητα που αναδεικνύουν οι δηµοσκοπήσεις, καταγράφοντας ένα µεγάλο κοµµάτι των ψηφοφόρων που εµφανίζεται να θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική αναµέτρηση για να µην έρθει η ∆εξιά.

Ως εκ τούτου, και η είσοδος δύο στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση -των κ. Μωραΐτη και Τόλκα- συµβαδίζει µε τη λογική των διληµµάτων που επιθυµεί να βάλει στη δηµόσια συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ διεγείροντας το αντιδεξιό σύνδροµο µεγάλου τµήµατος των ψηφοφόρων. Οι δύο νέοι υφυπουργοί δεν αντιπροσωπεύουν απλώς την κεντροαριστερή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως θυµίζουν στους πολίτες τη σύγκρουσή τους µε την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής σε ζητήµατα πολιτικής που αφορούν τη στρατηγική των συµµαχιών τους.

Οι δύο νέοι υπουργοί ενισχύουν την αντιδεξιά ρητορική και ως στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου που τον ακολούθησαν στην έξοδο από το ΠΑΣΟΚ περί τα τέλη του 2014, ως αντίδραση στις επιλογές της τότε ηγεσίας. Αρµόδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίµου δεν είναι η διάλυση του Κινήµατος Αλλαγής, όπως µπορεί να συµπεράνει κανείς από µια πρόχειρη ανάγνωση των πραγµάτων. Απλούστατα, η επιχείρηση «αντιδεξιά συσπείρωση» εκ των πραγµάτων περνάει µέσα από το ΚΙΝΑΛ, που δηµοσίως τηρεί τη γραµµή των ίσων αποστάσεων, όµως µε τις επιλογές του -σύµφωνα µε την κυβέρνηση- στηρίζει περισσότερο το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο σχεδιασµός του Μαξίµου επιφυλάσσει εποµένως διπλό χτύπηµα προς το εναποµείναν ΚΙΝΑΛ, αφού από τη µια «αφαιρεί» µεσαία στελέχη του, µε ερείσµατα όµως στη βάση του παραδοσιακού και παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη το ταυτίζει µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, µιλώντας µάλιστα προκαταβολικά για «µοιρασιές» µε αφορµή την προεδρική εκλογή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος να συνεχίσει κάθε προσπάθεια για πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, και µάλιστα άνοιξε τη σχετική συζήτηση και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το άνοιγµα προς κεντροαριστερά, κάτι που θα φανεί και το επόµενο διάστηµα – υπαινισσόµενος ότι η προοδευτική συµπόρευση θα φανεί και στα ψηφοδέλτια του κόµµατος. Η πρόταση έγινε δεκτή οµόθυµα, αν και κάποια στελέχη ζήτησαν να υπάρξει προσοχή στα πρόσωπα, και ως εκ τούτου τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν να παρουσιάσουν το σχέδιο του ανοίγµατος προς την Κεντροαριστερά το επόµενο διάστηµα.

Επιστολές

Σηµειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται να απευθυνθεί προσωπικά σε προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου που σηµατοδοτούν το άνοιγµα στην κοινωνία, χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα να αποστείλει επιστολές µε αίτηµα συµπόρευσης ή να προκαλέσει συναντήσεις. Η προσπάθεια διεύρυνσης αναµένεται να αποτυπωθεί και σε λίστα κειµένου µε υπογραφές προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, που αναµένεται να δοθεί στη δηµοσιότητα έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συµµετάσχουν ως οµιλητές σε εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν τη συγκρότηση του προοδευτικού µετώπου, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα απευθύνει νέο κάλεσµα συµπόρευσης των κεντροαριστερών δυνάµεων στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές. Η Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ µε κείµενό της ενθαρρύνει τις σχετικές πρωτοβουλίες και τονίζει ότι το κόµµα τους είναι ένας πολιτικός χώρος που εργάζεται σταθερά για την οικοδόµηση µιας µεγάλης αριστερής και προοδευτικής συµµαχίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείµενο, «το 2019 αποτελεί το ξεκίνηµα µίας νέας, ελπιδοφόρας περιόδου, αλλά και µία χρονιά µεγάλων εκλογικών µαχών. Βασικό καθήκον µας είναι να διασαφηνίσουµε άµεσα στον ελληνικό λαό τις δύο κύριες πολιτικές προτάσεις για την προοπτική της χώρας που θα συγκρουστούν στις εκλογικές αναµετρήσεις του 2019.

Η διαχρονική διχοτοµία ∆εξιάς - Αριστεράς κατατείνει σε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό διπολισµό µε προγραµµατικό περιεχόµενο και στη διαµόρφωση ενός προοδευτικού µετώπου µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον ένα πόλο της αναµέτρησης, ανεξάρτητα από τις επιλογές των κοµµάτων του µεσαίου χώρου». 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαεκλογές