Πολιτική|25.08.2022 20:41

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Φορτίζει συνεχώς το κλίμα στο Αιγαίο η Άγκυρα – Όσα είπε ο Δένδιας για τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Newsroom

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανοίξει διάλογο με την Τουρκία όσο αυτή διεκδικεί το μισό Αιγαίο διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, μιλώντας σε απόφοιτους του Χάρβαρντ και εξηγώντας με χάρτες την τουρκική επιθετικότητα.

«Αυτός είναι ένας τουρκικός χάρτης. Βλέπετε που είναι η διαχωριστική γραμμή. Βλέπετε επίσης ότι η Κρήτη είναι επίσης όλη με κόκκινο χρώμα. Αν η Τουρκία ξεκινάει από αυτή την άποψη, πως θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλή συνεννόηση με την Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών ενώ, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο Χουλουσί Ακάρ σε ένα νέο επιθετικό παραλήρημα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δε θέλει τον διάλογο και εξαπέλυσε νέες απειλές.

«Είμαστε αποφασισμένοι και με ισχυρή βούληση να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας, των 85 εκατομμυρίων ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δόξα τω Θεώ, είμαστε ικανοί και για αυτό», είπε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας. 

Νέα προβοκάτσια σε τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο σε 48 ώρες

Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις και επιχείρησε να στήσει νέα προβοκάτσια με μαχητικά στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε ότι χθες, ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν τουρκικά f-16 και παρενόχλησαν νατοϊκή Άσκηση, ενημερώνοντας μάλιστα τη Συμμαχία. Στρατιωτικές πηγές απορρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς καθώς αυτό που συνέβη ήταν ότι 6 τουρκικά μαχητικά  παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Βόρειο-ανατολικό Αιγαίο, και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μετά από σκληρές αερομαχίες. Πριν από 2 ημέρες η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να αντιστρέψει την πραγματικότητα με αφορμή την πτήση 2 αμερικανικών Β52 εντός  FIR Aθηνών στέλνοντας νοτιο-ανατολικά της Καρπάθου οπλισμένα μαχητικά για να τα συνοδεύσουν, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν από ελληνικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικές σχέσειςυπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκίαειδήσεις τώραπροβοκάτσιαΝίκος Δένδιας