Πολιτική|26.08.2022 08:28

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη συνθήκη διαμορφώνει η απουσία Ανδρουλάκη από τη Βουλή στη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις - Τα σενάρια που εξετάζει

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με ένα (μεγάλο) μειονέκτημα: ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δικαίωμα λόγου στην Ολομέλεια. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ από τα… αποδυτήρια έχει να αντιμετωπίσει μια συνθήκη που είναι αρκετά δύσκολη. Εξ ου κιόλας ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν (και θεωρείται αρκετά πιθανό) είναι να αποχωρήσει από τη συζήτηση καταγγέλλοντας την σπουδή της κυβέρνησης, προτού αποκαλυφθούν οι λόγοι και οι λεπτομέρειες παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, να διοργανώσει μια συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό των πολιτικών αρχηγών.

Σε περίπτωση που, τελικά, το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να παραμείνει στην Ολομέλεια, το βάρος θα σηκώσει ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης.

Η χθεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ουσιαστικά αποτέλεσε ένα προπομπό των επιδιώξεων του ΠΑΣΟΚ. «Είναι αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εθνικά μας συμφέροντα και η κυβέρνηση της χώρας μας να μου έχει στήνει μια τέτοια πλεκτάνη. Ένιωσα προδομένος ως Έλληνας πολίτης πάνω απ΄ όλα. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator αλλά και η αντισυνταγματική παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ, δεν είναι μόνο ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο της ΝΔ ήταν το εξής: «Ένας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία. Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της. Το σχέδιο τους όμως απέτυχε παταγωδώς». Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει την αλήθεια σήμερα στην Ολομέλεια, να εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους αποτέλεσε στόχο της ΕΥΠ.

«Διεύρυνση»

Την ίδια ώρα, ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξεταστική, θα αποδεχτεί το αίτημα του ΚΚΕ για να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ιδιότυπη» διεύρυνση του χρονικού ορίου της εξεταστικής, που θα αφορά όμως μια συγκεκριμένη υπόθεση. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή μίλησε για Εξεταστική Επιτροπή ώστε να διερευνηθούν συγκεκριμένες υποθέσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία, όπως είναι η δική μας υπόθεση που αφορά την κυβέρνηση της εποχής της Νέας Δημοκρατίας ή του ΚΚΕ που αφορά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εμείς θέλουμε μία εξεταστική επιτροπή που θα ελέγξει τεκμηριωμένες υποθέσεις όχι μια εξεταστική επιτροπή που μέσα από τη χρονική επέκταση να μη βρεθεί τίποτα και να χαθούν όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα σε μία προσπάθεια συγκάλυψης. Άρα συγκεκριμένες υποθέσεις όποια κυβέρνηση και αν αφορούν, αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις»

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης ΚατρίνηςΒουλήπαρακολουθήσειςPredatorΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ