Πολιτική|27.08.2022 08:17

ΠΑΣΟΚ για παρακολουθήσεις: Η κοκορομαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα δεν έδωσε απαντήσεις - «Στόχος ήταν να βρεθεί το κόμμα σε ομηρία»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έτρεφαν ελπίδες ότι θα μάθουν για ποιον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Αντιθέτως, περίμεναν την κοκορομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, αλλά και την (απέλπιδα, όπως την χαρακτηρίζουν) προσπάθεια του πρωθυπουργού να «κλείσει» άρον - άρον το ζήτημα. Το μήνυμα που εκπέμπουν από την Χαριλάου Τρικουπή είναι ακριβώς αυτό: Η υπόθεση δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Από το ΠΑΣΟΚ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους (σε θεσμικό πάντα επίπεδο) ώστε να λάμψει η αλήθεια, όχι όμως με ψιθύρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη για να ενημερωθεί από τους αρμόδιους παράγοντα για ποιον λόγο έγινε στόχο της ΕΥΠ. «Επειδή εξέφρασε (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στην κατ ιδίαν συνάντηση ακόμα και με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είχε έναν και μόνο στόχο: να βρεθεί το κόμμα σε ομηρία την επόμενη ημέρα. Ήτοι να γνωρίζει ο πρωθυπουργός τις πράξεις και τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίες, αλλά μόνο η αλήθεια», τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Χαρακτηριστικά, εξάλλου, είναι και η τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος: «Δεν απάντησε ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή μου, που ενώ δεν συνέτρεχαν τα οκτώ χρόνια, που είμαι ευρωβουλευτής. Προέκυψαν ξαφνικά μόλις δήλωσα υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εξαφανίστηκαν πάλι ξαφνικά με την εκλογή μου. Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη, να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε».

Τα υπόλοιπα στην… εξεταστική

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί στη χθεσινή συζήτηση να «ξέφυγε», ωστόσο κατά τη διάρκεια της εξεταστικής αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η πίεση, τονίζουν, θα είναι ασφυκτική, αφού θα κληθούν πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, όπως για παράδειγμα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων αλλά και ο ίδιος ο Γρ. Δημητριάδης.

Φυσικά, σε πρώτο επίπεδο σημαντικές θεωρούν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η συνεδρίαση της οποίας θα δώσει μια πρώτη γεύση για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Με άλλα λόγια από το ΠΑΣΟΚ δίνουν εκ νέου ραντεβού στη… Βουλή, αυτή τη φορά όμως με τους δικούς τους όρους κι όχι με αυτούς που ήθελε να επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΕΥΠΠΑΣΟΚπαρακολουθήσειςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας