Πολιτική|27.08.2022 20:16

Ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο: Κλιμακώνει η Τουρκία με εμπλοκές και μαχητικά - «Καταπέλτης» ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ

Newsroom

Καθημερινή είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με δεκάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Συνολικά 86 παραβιάσεις έκανε η Τουρκία το Σάββατο -αριθμός ρεκόρ που αντίστοιχος περίπου είχε καταγραφεί στις 18 Αυγούστου, με 80 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο σύμφωνα με το OPEN και τη Γεωργία Γερατζιώτη.

Το πρωί δύο τουρκικά UΑV έκαναν τρεις υπερπτήσεις πάνω από τα Λέβιθα και την Κανδελιούσσα. Περίπου στις 02:00, προέβη σε υπερπτήση μη επανδρωμένο τουρκικό UAV, πάνω από τα Λέβιθα και συγκεκριμένα στα 19.000 πόδια. Λίγες ώρες αργότερα, στις 09:24, καταγράφηκε και δεύτερη υπερπτήση από UAV, πάνω από την Κανδελιούσσα στα 29.000 πόδια. Στις 11:01, UAV πέταξε πάλι πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια.

Αυξημένες οι παραβιάσεις σε σχέση με πέρσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι Τούρκοι έχουν κάνει 5.491 παραβιάσεις, ενώ ολόκληρο το 2021 είχαν καταγράφει  2.744 παραβιάσεις.

«Το ρεκόρ παραβιάσεων συνεχίζεται και υποθέτω θα συνεχιστεί και το πρόβλημα είναι αν θα υπάρξει και κάποιο ατύχημα, γιατί συνήθως έτσι ξεκινάει κάποιο τεράστιο πρόβλημα και αυτοί δεν σταματάνε» ανέφερε ο καθηγητής στο Μέριλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης στο OPEN.

Μενέντεζ: Η πιο επίμονη και άμεση απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι η Τουρκία

Καταπέλτης για την Τουρκία ήταν ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν αμερικανικά όπλα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε: «Η πιο επίμονη και άμεση απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο πέλαγος, παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της, το οποίο είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα και ειδικά για μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Αυτές δεν είναι πρακτικές δημοκρατικής χώρας και σε ό,τι με αφορά δεν θεωρώ ότι πρέπει να τις παρασχεθούν αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ».

Μέτωπο με τη Γαλλία ανοίγει η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο άνοιξε η Άγκυρα με τη Γαλλία, μετά τις δηλώσεις Μακρόν από την Αλγερία, ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που στηρίζουν ακραίους ισλαμιστές οι οποίοι έχουν στόχο τη Γαλλία.

«Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δυσκολεύεται να έρθει αντιμέτωπος με το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική, ιδιαίτερα στην Αλγερία, να προσπαθεί να απαλλαγεί από το αποικιακό παρελθόν του, κατηγορώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τουρκικές υπερπτήσειςΤουρκίαΑιγαίοειδήσεις τώραυπερπτήσεις