Πολιτική|27.08.2022 22:49

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει φέρει... τα πάνω κάτω: Η συνεχής μάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο αντίκτυπος στα γκάλοπ - Πού ρίχνει τώρα το βάρος η κυβέρνηση

Newsroom

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει φέρει τα... πάνω κάτω στην κυβέρνηση, η οποία εστιάζει τώρα στο πακέτο ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για να «κερδίσει» τους πολίτες, που δείχνουν επηρεασμένοι από τις εξελίξεις.

Ειδικότερα, το κατά πόσο το παραπάνω επηρεάζει τους πολίτες αρχίζει να φαίνεται σε δημοσκοπήσεις, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έτσι, να ετοιμάζει οικονομικό πακέτο και να αναμένεται να προχωρήσει σε νέες επιδοτήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Την ίδια ώρα, τα όσα «έφεραν» μαζί οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται: Οι πολιτικές συγκρούσεις μαίνονται, οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι, τα διεθνή μέσα «χτυπούν» με το Politico -να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα και «ραντεβού» Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό

H θυελλώδης σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές ήταν μόνο η αρχή, καθώς από Δευτέρα η μάχη θα επικεντρωθεί στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διερευνηθεί όχι μόνο η υπόθεση Ανδρουλάκη αλλά και το αν γίνονταν παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, εκτός από τα πρόσωπα που έχετε προτείνει, να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ. Δεν φαντάζομαι επ΄ αυτού να υπάρχει κάποια αντίρρηση, έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Να 'ρθει και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας», είπε άλλωστε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό, απάντησε: «Θέλετε κ. Μητσοτάκη, σας έπιασε τώρα που πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί, να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλη όμως. Προσέξτε. Φτιάξτε ξεχωριστή εξεταστικά για την περίοδο 2015-2019 και μόνο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει στην εξεταστική τα στοιχεία του φακέλου της δικής του παρακολούθησης:

«Επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα».

Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντίρρηση να ερευνηθούν οι καταγγελίες του ΚΚΕ για τα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Ο αντίκτυπος της υπόθεσης στις δημοσκοπήσεις

Στον απόηχο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, γκάλοπ της GPO για τα «Νέα Σαββατοκύριακο» αποτυπώνει απώλειες 1,7 για τη ΝΔ σε σχέση με τον Ιούλιο, άνοδο 0,9 για τον ΣΥΡΙΖΑ και μιας μονάδας για το ΠΑΣΟΚ. Η ψαλίδα της διαφοράς υπέρ της ΝΔ έχει μειωθεί στις 6,3 μονάδες έναντι 8,9 μονάδων του Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης που να έχει διαχειριστεί τις περισσότερες κρίσεις να μπαίνει στο τελευταίο 4ο της θητείας της και να έχει, χωρίς αναγωγή επί των αναποφάσιστων, διαφορά πάνω από 6 μονάδες» δήλωσε σχετικά στο OPEN ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.

«Ν ΝΔ αν δει τη δημοσκόπηση αυτή και τους τελευταίους μήνες είναι σε ελεύθερη πτώση, μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα βλέπετε και θα αναπολείτε τις δημοσκοπήσεις» απάντησε από πλευράς του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Πού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση - Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τις δημοσκοπήσεις

Η υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με τα γκάλοπ, φθείρει την εικόνα της κυβέρνησης. Ωστόσο, το νούμερο 1 πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια, η οικονομία και το ενεργειακό. Αυτό είναι που θα καθορίσει τελικά την επιλογή στην κάλπη.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση ενισχύει και θα ενισχύσει στη ΔΕΘ τους πολίτες, ετοιμάζοντας οικονομικό πακέτο και θα προχωρήσει σε νέες επιδοτήσεις καθώς οι χειρισμοί της στο θέμα των παρακολουθήσεων δεν έχουν πείσει τους πολίτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Στέλλας Παπαμιχαήλ για το OPEN.

Σχολιάζοντας τα γκάλοπ, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον 4ο χρόνο της διακυβέρνησης και ο πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του».

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες που έρχονται την επόμενη εβδομάδα.

Συνεχίζει να «χτυπά» το Politico

Την ίδια ώρα, σε νέο άρθρο του ο διευθυντής του Politico επανέρχεται στο ρεπορτάζ που υπέγραφε η Νεκταρία Σταμούλη για τις υποκλοπές και είχε προκαλέσει κόντρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Είμαι περήφανος για τα ρεπορτάζ που γράφει η Νεκταρία σε εμάς και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πολύ περισσότερα μέτρα για να υποστηρίξει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου, τις οποίες ισχυρίζεται ότι ασπάζεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μέσου, Τζαμίλ Αντερλίνι.

Ειδικότερα, το Politico επανλήθηκε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα με αφορμή άρθρο της Νεκταρίας Σταμούλη στον διεθνούς φήμης ιστότοπο, σχολίασε ότι το άρθρο της ήταν «ανακριβέστατο» και δήλωσε πως η κα Σταμούλη είναι «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά από πολλές αντιδράσεις που ήρθαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από δημοσιογράφους και αφότου το Politico μέσω του διευθυντή του, Τζαμίλ Αντερλίνι, πήρε θέση, δηλώνοντας ότι στηρίζει πλήρως το ρεπορτάζ το οποίο ήταν απόλυτα «ακριβές», ο κ. Οικονόμου παραδέχτηκε πως ήταν λάθος του η αναφορά στην δημοσιογράφο και θα «μπορούσε να αποφευχθεί». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το POLITICO προέβη σε μερική ανασκευή του χθεσινού δημοσιεύματος που αποδεικνύει το δίκαιό μας».

Το Σάββατο ο διευθυντής του μέσου, μέσα από τη στήλη του «POLITICO εμπιστευτικό» σχολίασε εκ νέου το ζήτημα και έκανε λόγο για «ντροπιαστική μεταχείριση» της Σταμούλη και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να κάνει πολύ περισσότερα για να υποστηρίξει τις αξίες της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου που ισχυρίζεται ότι ασπάζεται».

Το σχόλιο του Αντερλίνι

«Συνήθως σε αυτό το email προσπαθώ να συμπεριλαμβάνω μία δόση ευγένειας αλλά και λίγο ασεβές πνεύμα, το οποίο κάνει το POLITICO τόσο ευχάριστο για ανάγνωση. Αυτή την εβδομάδα, όμως, τα δύο θέματα που θέλω να επισημάνω είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ημερομηνία έτυχε επίσης να είναι η Εθνική Ημέρα της Ουκρανίας. Το επισημάναμε με έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες με την τελευταία ανάρτηση του έργου μας «Ημερολόγια των Προσφύγων»

Το άλλο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η ντροπιαστική αντιμετώπιση της συναδέλφου μου και συνεργάτη του POLITICO Νεκταρίας Σταμούλη. Γενναία και διακεκριμένη ρεπόρτερ με έδρα την Ελλάδα, η Νεκταρία έγινε υποκείμενο μίας χειμαρρώδους κακοποίησης αυτή την εβδομάδα. Το βιτριόλι ενθαρρύνθηκε, αν όχι υποκινήθηκε, από τις λανθασμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου (Γιάννη Οικονόμου) αλλά και ανώτερων συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι λες και οι Αρχές να αποφάσισαν να αποδείξουν το δίκιο της αναφοράς της.

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής μου καριέρας σε ένα αυταρχικό (που τείνει να είναι ολοκληρωτικό) κράτος (δηλαδή στην Κίνα), γνωρίζω από πρώτο χέρι τους κινδύνους και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που τολμούν να διαπράξουν σωστά τη δημοσιογραφία. Είμαι περήφανος για το έργο της Νεκταρίας σε εμάς, και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερα για να υποστηρίξει τις αξίες της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου που ισχυρίζεται ότι ασπάζεται.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα, Τζαμίλ Αντερλίνι».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ