Πολιτική|29.08.2022 08:07

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Η στάση των κομμάτων στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια - «Παρών» η ΝΔ, «ναι» από την αντιπολίτευση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα των υποκλοπών (μετά τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Ολομέλεια.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι (πιθανότατα θα είναι αρκετές παραπάνω), αφού επί της αρχής συμφωνούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ. Ένα από τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα η Ολομέλεια είναι το χρονικό εύρος της εξεταστικής. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να ξεκινήσει από το 2012 και μετά, δηλαδή να συμπεριληφθεί και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ προκειμένου να ψηφίσει «ναι» απαιτεί να εξεταστούν και οι καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού του κέντρου από το 2016. 

Ερώτημα η στάση της Νέας Δημοκρατίας

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, αναμένεται να «συναινέσει» στο αίτημα του Περισσού, κάτι που… βοηθά και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς θα πρόκειται για μια «άτυπη» διεύρυνση. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που θα προτιμούσε η υπόθεση να παραμείνει στις παρακολουθήσεις επι ΝΔ ουσιαστικά δεν έχει άλλη επιλογή. Σε περίπτωση που πει «όχι», δεν αρκούν οι ψήφοι της υπόλοιπης πλειοψηφίας και άρα η υπόθεση θα τεθεί στο… αρχείο! Άλλωστε, αρκετά στελέχη του κόμματος έχουν υπογραμμίσει ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», συνεπώς όπως τονίζουν δεν έχουν λόγο να μην υπερψηφίσουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα ενώπιον των μελών της Επιτροπής θα έρθει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης. 

Ερώτημα, πάντως, παραμένει η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά στοχοποιεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η διεύρυνση που αποζητά δεν ικανοποιείται πλήρως, έστω κι αν το ΠΑΣΟΚ συμπεριλάβει την υπόθεση με τις «υποκλοπές» στον Περισσό. Συνεπώς, στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) να ψηφίσουν παρών! «Ζητάνε εξεταστική μόνο μια υπόθεση ενώ εμείς θέλουμε άνοιγμα χρονικό για να περιλάβουμε κι άλλες υποθέσεις», τονίζουν στο ethnos.gr  πηγές της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να μιλήσουν δύο Υπουργοί (Γεραπετρίτης και Τσιάρας πιθανότατα) καθώς επίσης και οι βουλευτές που ήδη έχουν οριστεί (με λίστα). 

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται μια νέα πολιτική αντιπαράθεση μετά τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή. Η συμπόρευση των (τουλάχιστον) τριών κομμάτων θα δημιουργήσει νέες τριβές και… φήμες, ανεβάζοντας στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

παρακολουθήσειςΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚεξεταστική επιτροπήΒουλήΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραολομέλεια