Πολιτική|29.08.2022 13:14

Live Streaming: Και οι καταγγελίες ΚΚΕ στην περίοδο διερεύνησης της Εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις - «Παρών» ψηφίζει η ΝΔ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Και τυπικά πλέον αναμένεται να συμπεριληφθεί στην πρόταση για την εξεταστική η… προτροπή του ΚΚΕ να διερευνηθούν οι καταγγελλόμενες υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, που ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον Περισσό, το 2016. Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

«Εχουμε εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη και την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις συνεχείς καταγγελίες του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος περί παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου των γραφείων του Περισσού». Την ίδια ώρα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται χρονική διεύρυνση γενικά, αλλά μόνο συγκεκριμένες υποθέσεις με στοιχεία. «Η εξεταστική είναι αναγκαία για να διερευνηθούν γιατί όταν συντελείται θεσμική εκτροπή δεν έχει δικαίωμα η πλειοψηφία να την αγνοήσει και να μη συμπράξει για την αλήθεια. Η Εξεταστική πρέπει να συσταθεί και να ερευνήσει: ποιος και γιατί αποφάσισε τη νόμιμη επισύνδεση, το δεύτερο θέμα το Predator, τρίτον ποιοι άλλοι ενδεχομένως παρακολουθούνται; Δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα; Υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα που διαρκώς θέτει ο το ΚΚΕ. Η παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου. Διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ότι θα συντάξει πόρισμα. Αυτό δεν πρέπει να διερευνηθεί;», αναρωτήθηκε σχετικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης επιβεβαίωσε ότι η γαλάζια παράταξη θα ψηφίσει «παρών», προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση της Επιτροπής. Είπε, όμως, ότι η ΝΔ θα ήθελε μεγαλύτερη χρονική διεύρυνση προκειμένου να εξεταστούν όλες οι «ανοικτές» υποθέσεις.

Δείτε σε Live Streaming τη συζήτηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια αποτελεί αφορμή για μία νέα αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για να δείξει πως δεν έχει οδηγηθεί σε πολιτική «μοναξιά». Δεν αποτελεί μυστικό πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το θέμα των παρακολουθήσεων δημιούργησαν ένα βαρύ σκηνικό για το κυβερνών κόμμα που βρέθηκε αντιμέτωπο με το πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Γαλάζιος τώρα στόχος είναι να μπει ένα … φρένο σε αυτό το αντικυβερνητικό μέτωπο, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά στο ενεργειακό και ο δρόμος μέχρι τις εκλογές κάθε άλλο παρά εύκολος είναι από οικονομική σκοπιά.

ΠΑΣΟΚΚΚΕειδήσεις τώραΚΙΝΑΛΕΥΠπαρακολουθήσειςεξεταστική επιτροπήΒουλή