Πολιτική|31.08.2022 12:00

Τουρκία: Ετοιμάζεται να στείλει εικόνες στο ΝΑΤΟ από την «παρενόχληση των F-16 από τους ελληνικούς S-300»

Μαρία Ζαχαράκη

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, αρχεία από τα ραντάρ της, τα οποία «αποδεικνύουν» την παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών F-16  που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από το ελληνικό ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενήργησε μετά τη σχετική διάψευση των ελληνικών Αρχών. Από την άλλη, οι πηγές τονίζουν ότι συνεχίζονται οι παρενοχλήσεις της Ελλάδας στον τουρκικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα.

Κατά την Άγκυρα, από την αρχή του έτους, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και έχουν παρενοχλήσει τουρκικά αεροσκάφη 158 φορές. Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής έχουν παραβιάσει επίσης τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Γενικότερα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Τουρκία η φερόμενη -κατά την Άγκυρα- χρήση των S-300 από την Ελλάδα κατά τουρκικών μαχητικών, η οποία όμως διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά. Το θέμα απασχολεί αρκετά την πολιτική ανάλυση που υποστηρίζει ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το σύστημα αεράμυνας κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενώ από την άλλη θεωρεί ότι αποτελεί ένα μήνυμα αποτροπής της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, ώστε να μην προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση με τους S-400.

Άρθρο στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ» με τίτλο «Η Ελλάδα πότε ενεργοποίησε τους S-300» αναφέρει ότι «η Αθήνα ενεργοποίησε τους S-300 το 2013 και τώρα μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν και για δοκιμαστικούς σκοπούς, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, για να ελεγχθεί η απειλή που θα αποτελούσαν οι πύραυλοι για τα αμερικανικά αεροσκάφη. Το πρόσωπο που παρείχε αυτές τις πληροφορίες είναι ο Jogn Sitilides (sic), σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αν ρωτάτε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο πατέρας πέρασε από την Ανατολία στην Ελλάδα κατά την ανταλλαγή του 1920. Δεν έχει εκτοξεύσει λόγια μίσους προς την Τουρκία, αλλά είναι αφοσιωμένος στην Ελλάδα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση της Λωζάνης, ξέχασε την υπόσχεσή της του 1997 και ενεργοποίησε τους S-300. Αυτό είναι ακριβώς σαν να σιωπούν οι ΗΠΑ όταν το αεροπλάνο μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ πλήττεται από πύραυλο ρωσικής κατασκευής...».

Αντίστοιχα σε άρθρο της επίσης φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Το κλείδωμα των S-300 της Ελλάδας» αναρωτιέται μήπως «πρόκειται για πρόσκληση για τους τουρκικούς S-400; Μήπως λένε ‘ενεργοποιήστε και τους δικούς σας’; Ή μήπως είναι μήνυμα για το δεύτερο πακέτο S-400 που συζητείται εδώ και καιρό;

Εν ολίγοις, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο περιστατικό, όπως οι προηγούμενες αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Από την άλλη πλευρά, το κλείδωμα δεν είναι μόνο για τα μαχητικά μας αλλά και προειδοποίηση για την επιχείρηση στη Συρία. Αλλά αν ψάχνετε για μια απλή και ολοκληρωμένη απάντηση στην υπόθεση των S-300, η απάντηση είναι οι ΗΠΑ!».

ΧαμπέρΤουρκ: «Η Τουρκία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο»

Άρθρο στην ενημερωτική ιστοσελίδα ΧαμπέρΤουρκ υποστηρίζει ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προετοιμάζονται για πιθανή επιθετική ενέργεια της Ελλάδας, παρόλο που δεν υπάρχει πόλεμος.

«Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά τι θα γίνει, αν η Ελλάδα με τα προσφάτως αποκτηθέντα αεροπλάνα Rafale ή με τα εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα ή τους πυραύλους των F-16, χτυπήσει τις βάσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τις πετροχημικές εγκαταστάσεις, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας μια νύχτα; Εδώ, η στρατηγική άμυνας διαμορφώνεται με βάση τέτοια σενάρια.

Φυσικά δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά καταστρώνονται αμυντικά σχέδια για το χειρότερο σενάριο. Υπό αυτή την έννοια, θα ήθελα να τονίσω ότι η Τουρκία έχει κάνει κάθε είδους προετοιμασία με τα μέσα που διαθέτει. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τα συστήματα αεράμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή και οι πτήσεις συνοριακής περιπολίας εκτελούνται αναλόγως. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση από το ό,τι η Ελλάδα έχει τρελαθεί με το να παρενοχλεί τουρκικά F-16 που συνοδεύουν το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 στο πλαίσιο της άσκησης», αναφέρει ο φιλο-κυβερνητικός ιστότοπος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

S-400ΗΠΑΝΑΤΟτουρκικά ΜΜΕS-300Τουρκίαειδήσεις τώρα