Πολιτική|01.09.2022 07:13

Παρακολουθήσεις: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Η διαδικασία και πού εστιάζεται το ενδιαφέρον

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «χτυπά» σήμερα η καρδιά της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς σ’ αυτή θα παραστούν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, αλλά και οι εισαγγελείς με τις υπογραφές των οποίων δίνονταν η εντολή για παρακολούθηση. Φυσικά, τα φώτα θα στραφούν στον Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος θεωρείται ο  «εγκέφαλος» πίσω από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα, βέβαια, από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν ο κ. Κοντολέων έχει την πρόθεση να αποκαλύψει την αλήθεια ή θα αποφύγει (επικαλούμενος ακόμα και το απόρρητο της ΕΥΠ) να δώσει τις (απαραίτητες) απαντήσεις. Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ακρόαση του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς μετά την αποπομπή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει μιλήσει. 

Ένα από τα βασικά ζητήματα, ωστόσο, αποτελεί η μυστικότητα της διαδικασίας. Όσο κι αν η πλειοψηφία, μέσω του Προέδρου της Βουλής, επέμεινε να υπάρξει απόλυτη «σιωπή», οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ουσιαστικά είπαν «όχι». Ναι μεν απόρρητες πληροφορίες δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο -όπως τονίζουν πηγές της αντιπολίτευσης – δεν πρόκειται να υπάρξει «συσκότιση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση». Έτσι, άλλωστε, ερμηνεύουν τη σπουδή της κυβέρνηση να φέρει τρείς πρώην διοικητές της ΕΥΠ στην ίδια συνεδρίαση, κι όχι έναν σε κάθε συνεδρίαση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές θα απευθύνουν συνολικά τις ερωτήσεις τους προς τους προσκεκλημένους, οι οποίοι μόλις ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των βουλευτών θα έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν. Μάλιστα, οι βουλευτές δεν θα έχουν δικαίωμα δευτερολογίας ή να ζητήσουν διευκρινίσεις. Κι αυτό διότι, όπως τονίζουν κοινοβουλευτικές πηγές, πρόκειται για ακρόαση κι όχι για διαδικασία όπως για παράδειγμα είναι η εξεταστική. Με άλλα λόγια, αναμένεται μια πολύωρη συνεδρίαση, από την οποία η αντιπολίτευση αναμένει από την κυβέρνηση να παίξει… καθυστερήσεις.  

Ποιοι θα έρθουν στην Επιτροπή

Το παρών αναμένεται σήμερα να δώσουν στη Βουλή οι εξής: 

ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος απεπέμφθη με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • ο Γρηγόρης Δημητριάδης πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού,
  • η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου,
  • ο Γιάννη Ρουμπάτη και τον Θόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητές της ΕΥΠ
  • ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Εισαγγελέας Εφετών (πρώην εισαγγελέας ΕΥΠ) ,
  • ο προέδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος
  • και ο νυν πρόεδρος της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Επίσης στην συνεδρίαση θα παραστεί εκ μέρους της κυβέρνησης όχι για ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

παρακολουθήσειςΒουλήΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειαςειδήσεις τώρα