Πολιτική|02.09.2022 08:17

Επιτροπή Θεσμών: Η επίκληση του απορρήτου και οι… αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κυρίως λόγω της επίκλησης του απορρήτου, αλλά και… αποκαλύψεις. Η συνεδρίαση, πάντως, αποτελεί κατά κοινή ομολογία όσων θα ακολουθήσουν στην εξεταστική επιτροπή!  

Πιο συγκεκριμένα, σημείο αντεγκλήσεων στάθηκε το γεγονός ότι τόσο ο Π. Κοντολέων όσο και ο Γρηγόρης Δημητριάδης επικαλέστηκαν το απόρρητο όταν χρειάστηκε να απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών, σχετικά με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη. «Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Χ. Καστανίδης, με τον Γ. Κατρούγκαλο να προσθέτει ότι «με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση»!  

Η πλειοψηφία, από την πλευρά της, ανέδειξε την προσπάθεια του Π. Κοντολέων να πάρει πάνω το σύνολο της ευθύνης. Επιχείρησε, εν ολίγοις, να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον κ. Δημητριάδη. Την ίδια ώρα, μάλιστα, από την κατάθεση της εισαγγελέως Εφετών, Βασιλικής Βλάχου φέρεται να προκύπτει ότι η παρακολούθηση ήταν νομότυπη, καθώς είχε τις απαραίτητες υπογραφές από τους διευθυντές της ΕΥΠ. «Αποσαφηνίσθηκε ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση. Και κυρίως,  επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του», τόνισε εξάλλου ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Καραγκούνης.  

Τα παραπάνω ανέδειξε η πλειοψηφία, ωστόσο απαντήσεις στο γιατί ο κ. Ανδρουλάκης κατέστη στόχος παρακολούθηση ή ποιος άλλος παρακολουθείται από την ΕΥΠ, δεν δόθηκαν χθες.  

Στον αντίποδα  , ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης  ανέφερε πως «η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. Όμως δεν νοείται "νόμιμη επισύνδεση" όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρουμπάτης παραδέχτηκε πως  η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γγ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όχι φυσικά απ’ ευθείας αλλά εξ… αντανακλάσεως.   

Σημαντική, επίσης, θεωρείται η κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ,  Θ. Δεμίρη, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων, ενώ συμπλήρωσε πως έχει ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής είπε πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους «ακούει» η ΕΥΠ. Νωρίτερα, φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του ενώ για την υπόθεση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε γίνει κάποια επισύνδεση από την ΕΥΠ. Μάλιστα, τόνισε ότι είχε ενημερώσει αρμοδίως τον Περισσό.  

Σε πολιτικό επίπεδο, η «διαφοροποίηση» του Κ. Τζαβάρα προβλημάτισε την πλειοψηφία, καθώς επί της ουσίας άλλαξαν οι συσχετισμοί στην επιτροπή (και άρα η ΝΔ δεν μπορούσε να «περάσει» τις προτάσεις), μολονότι αργότερα το «σπάσιμο» των καταθέσεων η ΝΔ το εμφάνισε ως… δική της πρόταση.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΠειδήσεις τώραΕπιτροπή Θεσμών και ΔιαφάνειαςπαρακολουθήσειςΒουλή