Πολιτική|18.02.2019 07:46

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντροαριστερό στίγµα και στις ευρωεκλογές

Βούλα Κεχαγιά

Το µήνυµα πως η κεντροαριστερή διεύρυνση που επιδιώχθηκε µε τον µίνι ανασχηµατισµό είναι µόνο η αρχή στέλνει το Μέγαρο Μαξίµου, την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβληµατίζονται για τη σκοπιµότητα της υπουργοποίησης των Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα.

Η ορκωµοσία των νέων µελών της κυβέρνησης γίνεται σήµερα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος επέστρεψε από το Μόναχο έχοντας βραβευθεί µαζί µε τον Ζόραν Ζάεφ για τη συµβολή τους στην ειρήνευση και τη σταθερότητα στη Βαλκανική µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. «Στρατηγική» Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος έδωσε χθες το στίγµα των ε πόµενων κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας (9.84) πως το ευρωψηφοδέλτιο θα αποτυπώνει ακριβώς την ανάγκη να υπάρξει µια ευρύτερη πολιτική συµµαχία της Αριστεράς µε τον σοσιαλιστικό χώρο, µε τον χώρο της κοινωνικής προόδου, ώστε να αντιµετωπιστεί το κύµα ανόδου της ∆εξιάςακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η στρατηγική και η πολιτική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαµβάνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά µόνο πρόσωπα ή τις εκλογικές µάχες, αλλά «τη συγκρότηση µιας πολιτικής συµµαχίας, η οποία θα έχει καθαρό στρατηγικό βηµατισµό και καθαρό πολιτικό στίγµα». Ηταν µια έµµεση απάντηση και σε όλους όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ µε αναφορές στους «53» διαµαρτύρονται για τις πρωθυπουργικές επιλογές στον πρόσφατο «ανασχηµατισµό».

Στόχος µας µια ευρύτερη πολιτική συµµαχία της Αριστεράς µε τον σοσιαλιστικό χώρο, δήλωσε ο ∆. Τζανακόπουλος

Κατά τις πληροφορίες, στελέχη της συγκεκριµένης οµάδας θα ζητήσουν σύγκληση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αρθρογραφία στην «Εποχή» του Παύλου Κλαυδιανού φαίνεται πως απηχεί τις απόψεις των «53». «Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δηµιουργεί σειρά ερωτηµάτων, καθώς έως λίγους µήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν µοιάζει µε όλες τις προηγούµενες, κατ’ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη µε τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τώρα µοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπηµένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης» επισηµαίνει ο αρθρογράφος, εντοπίζοντας το ουσιαστικό ζήτηµα στο πώς θα συνεχιστεί η προσέγγιση µε τον κόσµο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα και ο πασοκογενής Παναγιώτης Κουρουµπλής σχολίασε µε βάση παλαιότερες αναφορές του νέου υφυπουργού Μεταφορών πως ο Μωραΐτης πριν µιλήσει θα έπρεπε να βουτάει τη γλώσσα στο µυαλό του, µε το σχόλιο πως «εγώ δεν θα πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ εάν είχα πει αυτά που έχει πει ο ίδιος».

Ο Π. Σκουρλέτης Τις ανησυχίες αυτές απέκρουσε και ο γραµµατέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σχολίασε στη δηµόσια τηλεόραση τις αιτιάσεις περί ενδεχόµενης µετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ. «Είναι ένα ερώτηµα που θέτουν κυρίως άνθρωποι που αντιστρατεύονται και αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν µε λίγα λόγια να τον προβοκάρουν λέγοντάς του ότι βρίσκεται σε µια πορεία πασοκοποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στην κυβέρνηση κάνοντας κριτική σε αυτό που γνωρίσαµε ως ΠΑΣΟΚ» είπε.

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογές