Πολιτική|18.02.2019 08:17

Η ΝΔ σε τροχιά εκλογών και αµφίπλευρης διεύρυνσης

Σπύρος Μουρελάτος

Σε κατάσταση προσοµοίωσης της επίσηµης προεκλογικής περιόδου βρίσκεται εδώ και εβδοµάδες η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, που θεωρεί, όπως επαναλαµβάνει εσχάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρή την πιθανότητα ταυτόχρονης διενέργειας των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών στα τέλη Μαΐου.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας, στην Πειραιώς διαπιστώνουν διαλυτικά συµπτώµατα σε µια κυβέρνηση de facto µειοψηφίας, όπως τη χαρακτηρίζουν, µε τελευταίο κρούσµα το αλαλούµ που προκλήθηκε κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εν εξελίξει συνταγµατική αναθεώρηση. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές επιµένουν ότι η παντελής απουσία έστω και υποτυπώδους ιδεολογικοπολιτικής συνοχής της... πλειοψηφίας, όπως αυτή προέκυψε από τα πηγαινέλα βουλευτών µετά την αποκόλληση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό, δεν µπορεί να εγγυηθεί τη µακροηµέρευση του νέου σχήµατος.

Είναι σαφές κατά τη Ν∆ ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον βρίσκεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστηµα σε αναζήτηση της προσφορότερης ηµεροµηνίας προκήρυξης των προώρων εκλογών, και δεν αποκλείεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις έως το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαρτίου. Απόλυτη εκλογική ετοιµότητα είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσαρµόζει πλέον τον «γαλάζιο» πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασµό στις ανάγκες των επικείµενων εκλογικών οροσήµων.

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών που αναµένεται να ανακοινωθούν είναι οι Αλ. Μαλλιάς και Π. Ελευθεριάδης

Την ώρα που οι εξορµήσεις του προέδρου της Ν∆ στην περιφέρεια, αλλά και οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του εντός λεκανοπεδίου πυκνώνουν, η µεθαυριανή (Τετάρτη) εκδήλωση της Γραµµατείας του Οργανωτικού σε γνωστό κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο αποτελεί κεντρικό πολιτικό γεγονός για την Πειραιώς. Ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να µιλήσει για την ανάγκη απόλυτης συστράτευσης, αλλά και για το µείζον ζητούµενο της αµφίπλευρης πολιτικής διεύρυνσης, που κατά το Μοσχάτο... κλειδώνει τη νίκη και... ξεκλειδώνει την αυτοδυναµία. Σύµφωνα µε κοµµατικές πηγές, µάλιστα, δεν αποκλείεται εντός της εβδοµάδας να υπάρξουν ανακοινώσεις υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως µεταξύ των ονοµάτων που θα ανακοινωθούν είναι ο πρέσβης επί τιµή Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής ∆ηµοσίου ∆ικαίου στη Νοµική Σχολή της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης. Κοινό στοιχείο αµφοτέρων το... πέρασµά τους από το Ποτάµι, γεγονός που επιβεβαιώνει τους ισχυρούς διαύλους 
επικοινωνίας ανάµεσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τον µεσαίο χώρο. Επιπλέον, για µια θέση στην ευρωλίστα προαλείφονται ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Κ. ∆έρβος, ο δήµαρχος Σάµου και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Αγγελόπουλος και η καθηγήτρια Ιατρικής Λυδία Μουζάκα.

εκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία