Πολιτική|06.09.2022 07:28

Ενεργειακός εφιάλτης προ των πυλών: Οι κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου και το «πακέτο» μέτρων της ΔΕΘ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα μπαράζ συσκέψεων εξελίσσεται στην κυβέρνηση για να κλειδώσει ένα νέο πακέτο μέτρων στο ενεργειακό, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Ολόκληρη η Ευρώπη ετοιμάζεται για μια ενεργειακή βαρυχειμωνιά και μια παράλληλη μάχη είναι σε εξέλιξη: για την διασφάλιση της επάρκειας αλλά και για την τιθάσευση των τιμών.

Μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανακοινώθηκε απο την κυβερνητική πλευρά στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών.

Παράλληλα έχουν πάρει φωτιά οι συζητήσεις για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο ωστόσο είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ενέργεια. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο συγκοινωνούντα δοχεία: όσο μεγαλύτερα κονδύλια θα πάνε για την ενέργεια τόσο λιγότερα χρήματα θα μένουν για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να αποφευχθούν μέτρα σοκ το χειμώνα με διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. Με ξένα μέσα ενημέρωσης να μιλούν πάντως ακόμα και για δελτίο στα καύσιμα στην Ευρώπη είναι δεδομένο πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, καθώς ήδη έχει μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές  η χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς έχει μικρότερο βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα βέβαια έχουν αποφασιστεί μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η υποδοχή περισσότερων φορτίων LNG, η εναλλαγή στο ενεργειακό μείγμα κ.α.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το θέμα της επάρκειας που ανησυχεί την Αθήνα αλλά και η πορεία των τιμών, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απειλούνται με διαδοχικά «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς. Ήδη διατίθενται δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή στήριξη, ωστόσο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να μεγαλώσει το πακέτο των παροχών.

Σε πρώτη φάση προκρίνεται ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης  (ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι) και μια επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά  (ή εναλλακτικά ένα food pass). Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν στοχευμένες ανακοινώσεις για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κύμα των αυξήσεων.

Παράλληλα βαρύτητα δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης με στόχο να μην υπάρξει οποιοδήποτε  θέμα με την ενεργειακή επάρκεια. Αύριο οι  υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα αναφερθούν σε κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα .. βλέμματα στρέφονται πρωτίστως στο δημόσιο τομέα καθώς έχουν μπει συγκεκριμένοι  στόχοι και αν δεν πιαστούν θα ληφθούν μέτρα.

Ζητείται κοινός ευρωπαϊκός βηματισμός

Στο συντονισμό της δράσης τους προχωρούν τα ευρωπαϊκά κράτη, που προετοιμάζονται για ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Nord Stream 1 παραμένει κλειστός με τη Μόσχα να στέλνει μήνυμα πως δεν ανοίγει η στρόφιγγα όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, εντείνοντας τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα φώτα στρέφονται στη σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή,  όπου θα συζητηθούν οι επόμενες  κινήσεις. Οι Βρυξέλλες - σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης - καταρτίζουν έκτακτο σχέδιο με πρώτη προτεραιότητα να διασφαλιστεί η επάρκεια στα προϊόντα.

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι η επιβολή πλαφόν στη τιμή του  ρωσικού φυσικού αερίου, η λήψη μέτρων για την στήριξη των πλέον ευάλωτων (νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων)  από τα υπερέσοδα που προκύπτουν για τους παρόχους αλλά και η αναζήτηση  τρόπων για τη μείωση της κατανάλωσης. Πάντως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι με το αμερικανικό περιοδικό Time να μιλά ακόμα και για τον δυσκολότερο χειμώνα μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για ευρωπαϊκό συντονισμό, όπως φάνηκε χθες από την επικοινωνία ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ουσιαστικά οι δυο ηγέτες αποφάσισαν σε  περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα η Γαλλία να δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία από την πλευρά της θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια.

 Το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης

Μέσα σε αυτό το ζοφερό ευρωπαϊκό σκηνικό στην κυβέρνηση αναζητούν το κατάλληλο μείγμα παροχών, που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα συνεχίζονται οι συσκέψεις για να οριστικοποιηθεί το πακέτο, καθώς στόχος είναι να μην κινδυνεύσει η δημοσιονομική ισορροπία.

Στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα μέτρα που θα τρέξουν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα οποία θα είναι εστιασμένα στο ενεργειακό αλλά και σε ένα ευρύτερο πακέτο που θα εφαρμοστεί το 2023. Στόχος είναι να περιγράψει τον οδικό χάρτη με τον οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες, στέλνοντας παράλληλα  μήνυμα πως πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα που δεν θα οδηγήσουν σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες.

Λόγω της εύθραυστης κατάστασης στο ενεργειακό τα περιθώρια για οριζόντιες παρεμβάσεις έχουν στενέψει  και στο πλαίσιο αυτό οι εξαγγελίες θα είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τα «σίγουρα» μέτρα για την επόμενη χρονιά είναι το ξεπάγωμα των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Παράλληλα στην κυβέρνηση κοιτάνε προς τους νέους και το βάρος πέφτει σε νέο ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα, καθώς τα ενοίκια συνεχίζουν να  τραβάνε  την ανηφόρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μέτραενέργειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ 2022ειδήσεις τώραΔιεθνής Έκθεση ΘεσσαλονίκηςΔΕΘ