Πολιτική|06.09.2022 07:49

Εκλογικός νόμος: Γιατί «φουντώνουν» τα σενάρια για νέα αλλαγή - Το παρασκήνιο των συζητήσεων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μέσα σε ένα ενεργειακό περιβάλλον εντεινόμενης ρευστότητας και μπροστά στις νέες ισορροπίες που έχει δημιουργήσει στην πολιτική σκηνή η υπόθεση των παρακολουθήσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν… δεύτερες σκέψεις για το θέμα του εκλογικού νόμου. Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης για ένα μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Να σημειωθεί πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσουν νέες εκλογές με το νόμο που ψηφίστηκε το 2020 από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία ανάλογα και με τη δυναμική των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη - έστω και με υποχώρηση των ποσοστών της - αλλά απέχει από τα ποσοστά που θα οδηγούσαν σε αυτοδυναμία. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αύξηση των γαλάζιων φωνών που είναι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα οι σχετικές συζητήσεις δεν γίνονται μόνο στα πολιτικά πηγαδάκια αλλά υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι όποιες σκέψεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων και να γίνεται πιο συνθέτη η πολιτική εξίσωση.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει στο πρόσφατο παρελθόν το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» που λένε πως έχουν πλέον αλλάξει τα δεδομένα και προβάλλουν το επιχείρημα πως σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων απαιτούνται σταθερές κυβερνήσεις.

Ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε χθες πως «εξ αιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα, καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες», ενώ τόνισε πως «όταν κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη». Παράλληλα ανέφερε πως : «θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης».

Λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν έκλεισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην ανάγκη «ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων». Μάλιστα έκανε ένα ακόμα βήμα λέγοντας πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος «έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η συζήτηση φούντωσε, καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως « πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών». Τον προβληματισμό που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο είχε επιβεβαιώσει και η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέροντας ότι το θέμα συζητείται σε βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια.

Τα σενάρια για μεγαλύτερο μπόνους με μικρότερο ποσοστό

Σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα εξεταστεί ένα μεγαλύτερο σύστημα πριμοδότησης για το πρώτο κόμμα, ώστε για παράδειγμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών με ένα ποσοστό κοντά στο 36% με 36,5%. Πάντως στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς τον συγκεκριμένο νόμο τον είχε φέρει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία και δεν έχει καν προλάβει να εφαρμοστεί.

Μάλιστα ελλοχεύει και ένας ακόμα κίνδυνος: οι αλλαγές αυτές να θεωρηθούν από τους ψηφοφόρους ως κίνηση ηττοπάθειας. Πρόκειται επομένως για μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που πρέπει να ζυγιστεί πριν αποφασιστεί και γι αυτό το λόγο συνεχίζεται η συζήτηση στο γαλάζιο στρατόπεδο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογικός νόμοςνέος εκλογικός νόμοςκυβέρνησηειδήσεις τώραεκλογέςΝέα Δημοκρατία